Är Coldplays nya video förminskande mot Indien?

6:02 min

För några år sedan kritiserades Madonna för att ha framträtt med den indiska bindiprick i pannan som gifta hindukvinnor traditionellt bär. Kulturell appropriering hojtade kritikerna. Nu är diskussionen igång igen för Coldplays nya video har skapat debatt på sociala medier.

En påfågel på jakt efter mat, skäggiga gubbar klädda i saffransfärgade kläder, en taxi med innertaket målat i psykadeliska formationer. Och så en gora, det vill säga en viting, som förundrat tittar på all färgprakt och försöker ta in den uppsjö av intryck som fladdrar förbi under en bilfärd i någon av Indiens städer. Mannen i bilen är Chris Martin sångare i det brittiska bandet Coldplay som spelat in sin senaste video i Indien.

I Hymn for the Weekend är Chris Martin den vite turisten som förundrat drabbas av den mångfald Indien har att erbjuda. Han och bandet har hamnat mitt i Holifirandet, det vill säga den hinduiska vårfest där man kastar färgpulver på varandra för att fira bland annat vinterns slut och kärleken. Artisten Beyonce är också med, i rollen som ultravacker Bollywoodinspirerad artist med både bindiprick i pannan och hennatatuerade händer. Ja ni hör stereotyperna radas på varandra: fattiga människor som ända är så glada. Jag ser förvisso inga kossar men resten är med.

På sociala medier blev videon snabbt en snackis i Indien; vissa är glada över att gruppen valde Indien som inspelningsplats andra rasar över stereotyperna. Sandip Roy är författare och journalist med Kolkatta som bas.

- Folk är upprörda över att återigen möta samma gamla klichéer om det färgstarka Indien, dessutom så reduceras den Bollywoodskådespelerska som är med i några sekunder till en vacker blomsterflicka medan en världsstjärna som Beyonce får spela rollen som Bollywood diva, säger Sandip Roy.

Frågor har också rests om varför Beyonce ställt upp på det här.

Kulturell appropriering alltså att som Coldplay lägga beslag på en kultur, göra den till sin fast utan det djup och den bakgrund som fanns i ursprunget, är det som nu diskuteras. Och att bilden blir så ensidig, för visst finns allt det som visas i videon på riktigt men vet ni det finns också en massa smartphonefixerade människor som ständigt är uppkopplade likt homo sapiens av brittiskt snitt anno 2016.

Sandip Roy är inte själv så upprörd över just Coldplays video för han har sett så många andra betydligt värre exempel. Det här betecknar han mest som oskyldigt naivt men samtidigt är förenklingen problematisk säger han.
- Det blir en löjlig bild av Indien som förmedlas, mitt problem med det är även om inget av det som visas i videon är osant så sammantaget hamnar bilden långt ifrån det som är 2010-talets Indien, säger han.

Spelar det då någon roll att artister åker till Indien och ägnar sig åt den här sortens Indien-porr? För Coldplay var inte först och inte det värsta exemplet heller ska sägas, men vad gör den här sortens kulturell appropriering med bilden av den andre och hur vi förhåller oss till varandra? Nu ska man kanske inte överdriva, en musikvideo är en musikvideo men bilderna av det exotiska landet där borta kommer någonstans ifrån. I det här specifika fallet är det inte långsökt att peka på den postkoloniala kopplingen när ett band från den forna kolonialmakten, nu glatt väljer att presentera en bild av Indien som utelämnar de senaste decenniernas utveckling. Sen är det förvisso så att i Indien görs samma sak när det gäller synen på väst men här finns ändå en skillnad menar Sandip Roy.
- Om man ser hur väst porträtteras i en Bollywoodfilm så är det fullt med stereotyper men det finns ändå en maktobalans här. Coldplays inverkan på världen är större än en indisk films, säger författaren och journalisten Sandip Roy.