Finlands president höll kontroversiellt asyltal

2:22 min

I Finland är reaktionerna många på president Sauli Niinistös tal vid det finländska riksmötets öppnande igår, där han bland annat ifrågasatte de internationella konventionerna vad gäller flyktingmottagande, som han menade att varken Finland eller det övriga EU längre klarar av att följa.

– Europa klarar inte av den okontrollerade folkvandringen länge till. Om denna toleransgräns överskrids börjar vårt värdesystem falla samman, sade Finlands president Sauli Niinistö bland annat i sitt tal.

Hanteringen av flyktingkrisen kring Medelhavet upptog merparten av president Niinistös tal till de folkvalda och hela det övriga politiska etablissemanget vid öppnandet av årets riksmöte i Finland. Ett tal som även idag fortsätter förbrylla både riksdagsledamöter och andra opinionsbildare, då mycket av det presidenten sa kunde tolkas som ett ifrågasättande av asylrätten, kärnan i världens alla flyktinmottagningssystem.

– Vi har gjort internationella överenskommelser, antagit EU-direktiv och stiftat nationella lagar. Och vi har tänkt vackert och rätt, att vi ska hjälpa alla. I praktiken blir det så att varje människa som kan säga ordet asyl får komma in i Europa, och i Finland. Det blir som en subjektiv rätt att korsa gränsen, sa presidenten.

Han fortsatte med att säga att många som söker asyl inte har något verkligt skyddsbehov och att varken Finland eller Europa i stort klarar av att ta emot dem under flera år, bara för att komma fram till att de ska avvisas.

Medan regeringen och i synnerhet regeringspartiet Sannfinländarna, som länge velat begränsa flyktinginvandringen i Finland, tackade presidenten för vad de ansåg vara ett ärligt och ansvarstagande tal, var kritiken hård från både människorättsaktivister och riksdagsledamöter i den finländska oppositionen.

– När man börjar ge sig på mänskliga rättigheter och internationella konventioner som antagits av högst verkliga skäl ger man sig ut på en skakig väg, sa socialdemokraten Nasima Razmyar som själv kom som afghansk flykting till Finland som barn.

Presidentens tal slog ner i en finsk offentlig debatt som just nu är mer polariserad än på länge vad gäller flyktingmottagandet, samtidigt som landet i praktiken redan har begränsat möjligheten att söka asyl just i Finland med bland annat visumkontroll på färjor från Tyskland. Eftersom presidenten i Finland har en mer ceremoniell roll, förutom just i EU- och utrikespolitiken där hans inflytande är större, tror flera av de bedömare som uttalat sig att talet även riktade sig utåt till övriga EU-länder som ännu inte har tagit emot flyktingar i den skala som till exempel Finland och Sverige.