Före festen: pesten, krigen och kommunismen

2:28 min

Saša Stanišić föddes i Bosnien men flydde som tonåring till Tyskland, undan kriget på Balkan. I sin debutroman Farfar upp i graven skildrade han det där sönderfallande Jugoslavien och om flykten till Tyskland. I "Före festen" som nu kommer på svenska är det nya hemlandet i fokus för berättelsen. Jenny Aschenbrenner har läst.

I Före festen kör Lada ner sin bil i sjön, ännu en gång, han som fått namnet från att han en gång som liten skitunge körde just en sådan rysk bil hela vägen till Köpenhamn. Före festen dricker farbröderna sprit i Ulis garage och ömkar sig, samtidigt som den unge Johann övar på sitt klockspel inför sitt gesällprov som klockare och Anna cyklar vägen fram i spaghettiklänning.

Men före festen också pesten, krigen och kommunismen. Alla lager på lager av tider, människor och skeenden som skapar en plats. Skogens väsen och Stasis spioner, de finns där, strax under ytan i den lilla staden Fürstenfelde mitt emellan två sjöar i den delen av Tyskland som gränsar mot Polen.

Saša Stanišić skriver denna gång om sitt nya hemland och från det östra Tyskland som trots att muren föll för 27 år sedan fortsätter att vara ett annat än det västra. Men det handlar också om en lantlig region där moderniteten bara nosat lite på, ännu inte brett sitt högteknologiska och blankpolerade hölje över sjöarna, kullerstenarna och människorna.

Före festen utspelar sig under dygnet innan den årliga Annafesten ska hållas i staden och det är en suggestiv mosaik Stanišić byggt, med bitar av nutid och dåtid, myt och verklighet. Med en författarröst som talar utifrån ett vi som tycks vara stadens själva själ berättar han om de enskilda människoödena och om historiens stora ström - och hur de hänger ihop. Den depressive Herr Schramm som minns sin tid vid raketbasen och gör tafatta försök att ta livet av sig. Den friställde brevbäraren som kanske, kanske inte, läste bybornas post åt Stasi och nu ensam i sin stuga föder upp regionens ståtligaste höns.

Fru Krantz som målar en sovande nynazist - "tänk jag har aldrig tänkt på att nynazister sover", kommenterar lokaltidningens utsände reporter.

Tänk, alla små ögonblick som historien byggs av. Tänk, konstnären och författarens makt att välja ut några av dem som legat i skugga och belysa dem åt oss. Saša Stanišić gör det vackert, roligt och rytmiskt, i det gränsland mellan myt och realism där allt tycks nytt och outforskat.