USA förstärker närvaro i Europa

2:58 min

USA:s president Barack Obama föreslår en kraftig ökning av försvarsbudgeten för att förse Central- och Östeuropa med mer tunga vapen och annan utrustning. Syftet är framför allt att avskräcka ryska angrepp mot Europa.

USA:s försvarsminister Ash Carter presenterade nyheten själv. USA förstärker sin militära närvaro i Europa inom ramen för Natosamarbetet. Budgeten för Europasamarbetet 2017 ökas till 3,4 miljarder dollar, jämfört med 789 miljoner dollar nu - mer än fyra gånger mer pengar alltså.

– Det räcker till mycket, fler militärer som kan stationeras i Europa, fler övningar tillsammans med våra allierade, mer utrustning utplacerad i Europa och förbättrad infrastruktur, sa Carter.

– Tillsammans med det som redan är på plats kommer vi snabbt kunna svara kraftfullt om det skulle behövas.

President Barack Obamas plan, som måste godkännas av kongressen, är en engångssatsning framförallt som svar på ökad rysk aggressivitet och Rysslands förstärkning av sin militärmakt.

Natoallierade i Östeuropa, inte minst de baltiska länderna, har önskat att USA skulle satsa mer för att avskräcka Ryssland.

Heather Conley, sakkunnig i försvarsfrågor på CSIS, Center for International and Strategic Studies, har efterlyst satsningarna.

– Ryssland är uppenbart kapabelt att använda militären för att säkra sina politiska intressen och jag tycker vi ska ta det på mycket stort allvar, säger Heather Conley, som jag träffade innan nyheten om USA:s ökade satsningar i Europa hade presenterats offentligt.

Conley välkomnar också ökade svenska satsningar på försvaret och samarbetet med Nato.

Hon tycker att försvaret av Gotland har strategisk betydelse för avskräckning av Ryssland. Från Gotland skulle det vara möjligt för Ryssland att skära av eventuella Natotransporter av trupper eller materiel till regionen.

– Det här är en stor fråga. Det är därför Natos huvudstäder och militärer utvärderar det strategiska landskapet och det är därför det är så viktigt att vi behåller en hög nivå av samarbete mellan Washington och Stockholm, men också inom ramen för Nato, säger Heather Conley.