Jobbsatsning i Sundsvall går bättre än väntat

2:00 min

Över 70 procent av deltagarna som var med i Kom i Jobb projektet har inte försörjningsstöd två efter avslutad Kom i jobb-anställning. Och det är högt över kommunens egen målsättning på 25 procent.
– Det här är en vinst för hela samhället, säger Hans Skimmermo projektledare för Kom i Jobb, Sundsvalls kommun.


Kom i jobb projektet i Sundsvall riktar sig till personer som varit utanför arbetsmarknaden under lång tid.

Sedan starten 2013 har över 540 personer fått stöd till tillfälliga anställningar inom kommunen. Efter projekttiden har alltså fler än väntat kunnat gå vidare till riktiga jobb eller utbildningar.

– Ja, vi hade väntat oss att ungefär 25 procent av deltagarna inte skulle ha försörjningsstöd två efter avslutad anställning i projektet. Nu blev det hela 73 procent, säger Hans Skimmermo. 

En utvärdering som Sundsvalls kommun gjort visar att deltagarna som var med i projektet ifjol fått ännu bättre resultat. Ett år efter avslutad anställning i projektet var det 86 procent som inte hade försörjningsstöd.

Projektet Kom i jobb är Sundsvalls kommuns stora jobbsatsning åren 2013 - 2018. Kommunen jobbar tillsammans med arbetsförmedlingen för att identifiera personer som varit arbetslösa länge och sedan matcha dem mot en arbetsplats.

Anställningarna i Kom i jobb finansieras av kommunens försörjningsstöd samt pengar från Arbetsförmedlingens anställningsstöd.

Att många av deltagarna i Kom i jobb projektet sedan har kunnat gå vidare till riktiga anställningar eller studier innebär att de personligen kan lämna beroendet av försörjningsstöd. 

– En stor vinst, framför allt för individerna som fått jobb och deras familjer, säger Hans Skimmermo.

Sedan starten 2013 har Kom i Jobb projektet i Sundsvall fått en del uppmärksamhet även utanför kommunens gränser.

– Ja vi har haft både Hudiksvall och Ånge kommuner på besök som planerar att starta upp egna Kom i jobb projekt, säger Hans Skimmermo.