BORÅS

Epilepsihunden Dexter varnar vid anfall

1:33 min

Frida Bergström får flera epileptiska anfall om dagen. Tack vare sin certifierade epilepsihund Dexter kan hon nu få snabb hjälp vid ett anfall.

Frida Bergström köpte labradoren Dexter när han var otränad och tillsammans med sin familj och en tränare lärde de honom känna igen ett epileptiskt anfall.

– De som var nära mig gav honom godis varje gång jag fick ett anfall. Till slut när han kände det då ville han ha godis och kom till mig, säger Frida Bergström.

I dag säger Dexter till redan innan Frida får ett anfall, genom att till exempel vifta på svansen och buffa på henne. Det är inte alla epilepsihundar som larmar inför ett anfall och det är nästintill omöjligt att lära dem det. Man vet nämligen inte exakt vad det är Dexter känner av, så vitt man vet utsöndras ingen doft eftersom anfallet sker i hjärnan. Det spekuleras kring att hunden reagerar på något i andningen, muskelspänningar, svettningar eller liknande. Men ingenting är vetenskapligt bevisat.

Många anfall om dagen

Det är olika hur anfallen hos en epileptiker ser ut. Det kan vara allt ifrån flera anfall om dagen, till bara några få om året. De kan vara i några få sekunder eller i flera minuter. Men hos individen ser de oftast likadana ut. Frida brukar få mindre anfall med jämna mellanrum under dagen.

– Det är det vanligaste. Men om jag är hemma en hel dag och det är lugnt, kan jag vara helt anfallsfri. Men då får jag ofta ett kraftigare anfall istället.

Utbildningen kvalitetssäkras

Från och med förste januari i år är det svenska brukshundklubbens uppdrag att examinera assistanshundar. Därtill hör epilepsihundar, så kallade alarmerande servicehundar. Assistanshundarna känns igen på sina tjänstetäcken, när de har på sig dem så jobbar de och får inte störas. Det finns inga exakta siffror på hur många epilepsihundar det finns i Sverige eftersom i princip vem som helst kan träna sin hund och sy ett eget täcke. Men eftersom assistanshundar är tillåtna på många offentliga platser som normalt har djurförbud, så vill man nu ha en nationell kvalitetssäkrad verksamhet. Och Dexter är hittills den enda epilepsihunden med en kvalitetsstämpel från brukshundklubben.

Dexter underlättar mycket

Fridas anfall kommer ofta plötsligt och hon riskerar att trilla omkull och skada sig. Därför är det en stor trygghet för henne att ha Dexter som säger till när ett anfall är på väg.

– Nu kan jag ju vara mer beredd. Om jag går i trappan kan jag sätta mig ner och om jag lagar mat kan jag stänga av spisen.