Ordalaget råkas och språkas

21 min

Det är äntligen dags att märka fläskläpp och blåtira, två tydligt talande ord.

Idag var vi märkbart aktiva: Stampen, chikanera, blåtira, fläskläpp och vankelmodig blir k-märkta. Vi brännmärker ätklara och detoxarensa. Spånskiva är ett bra svenskt ord för brainstorming. Vi födelsemärker spånskiva.

 

Här är ett av veckans e-brev:

 

"Uttrycket 'göra solsken' för att äta upp på tallriken hade en liknande lydelse i min barndom; pappa, som var från Östergötland, sa att "Nu ska vi göra vackert väder på det här". Men med det yttrycket menade han, att vi skulle göra maten rättvisa o heder. Det var inte bra att lämna mat kvar på faten, det var lättsinnigt o oekonomiskt. Så det var som en uppfostrande uppmuntran (vår herre ler i sin himmel=solsken, vackert väder) till familjen att äta upp det som tillagats.

 

Hälsningar

Gittan"

 

Här är ytterligare ett bidrag:

 

" Goderdager ni tappra väktare av det svenska ordet.

Hur konstigt folk i omgivningen än tycker att man låter så är det viktigt att med jämna mellanrum lyfta in ord som håller på att glida ifrån.

Jag skulle önska att ni K-märkte chikanera (med stor sannolikhet och i vanlig ordning ett från början tyskt ord, schikanieren). Ett ord som inte hörs så ofta (som tur är)

Kan det även ha något med chikan (två kurvor efter varandra) att göra?

En person som chikanerar någon två gånger blir väl således en chikan? Eller kanske chikan chikanerare?

Tack för ett, i vanlig ordning,  fantastiskt program i absolut klass med exempelvis Odla i P1 😉

 

Daniel Wetterskog"