Hok

Hobbyn ledde till ett eget ölbryggeri

8:36 min

Det började med att han drack en öl och tänkte "det här går att göra bättre".

Nu har Mikael Abdellah startat ett litet bryggeri i ett mjölkrum i Hok tillsammans med en ölkunnig vän och efter mycket experimenterande är de första två ölsorterna är klara.

Det började som en hobby. 2013 gjorde han sin första öl hemma hos föräldrarna.

– Då tyckte jag att det blev jättebra, men idag hade jag kanske inte tyckt det var lika bra, säger Mikael Abdallah som sedan 2014 driver   Wetterstadens bryggeri tillsammans med Åke Svensson.

För efter det första experimentet var intresset väckt på allvar. På olika vägar träffade han Åke Svensson, som även han har ett stort ölintresse, och tillsammans började de leta efter lokal. Det blev ett färdigkaklat mjölkrum på en gård i Hok som de tömde och målade om och  sedan inredde till ett litet nanobryggeri.

– Vi får ut ungefär 70 liter per gång vi brygger och då är det åtta timmars jobb för två man att få fram det. 

Nanobryggerierna är en fortsättning på de senaste årens trend med mikrobryggerier i Sverige. Ett nanobryggeri brygger små batcher och distributionen sker bara lokalt.

–  Utmaningen ligger i att få det lika bra varje gång. Jag tror att hembryggare kan få till en bra öl en gång, men att återskapa det resultat är svårt,  säger Mikael Abdallah.

Men det har han och Åke nu lyckats med. Efter mycket experimenterade har de i dagarna lanserat två ölsorter, en bitter och en så kallad "smash". Men drömmen är inte att börja massproducera, bara att hobbyn ska gå med plus minus noll ekonomiskt, och att andra ölintresserade ska gilla deras öl förstås.

– Det är ju positivt att folk jagar kvalitet och inte kvantitet.