FN:s vädjan efter zikautbrottet: Tillåt aborter

1:48 min

FN uppmanar nu länder i Latinamerika som drabbats av zikaviruset att låta kvinnor göra abort och använda dagen-efter-piller. Samtidigt rapporteras viruset ha hittats i saliv och urin hos två patienter i Brasilien.

– De brasilianska myndigheterna har bara uppmanat kvinnor att inte bli gravida. Men i mitt fall är det ju lite sent, säger spanjorskan Maria Toro som är gravid i tredje månaden.

Hon bor i Rio de Janeiro och har på sig myggmedel så fort hon går ut för att skydda sig mot det farliga zikaviruset. Jag frågar vad hon skulle göra ifall det skulle visa sig att barnet hade hjärnskador. Forskare misstänker att zika kan leda till allvarliga fosterskador om gravida kvinnor infekteras.

– Jag vet inte vad jag skulle göra. Det beror väl på i vilken månad jag är, hur skadat barnet är, om det skulle lida eller inte, säger Maria Toro.

I Brasilien är abort tillåtet vid våldtäkt, fara för kvinnans liv eller när en stor del av fostrets hjärna saknas. Men i många länder är abortlagarna ännu hårdare.

I El Salvador är abort förbjudet under alla omständigheter och kvinnor fängslas ifall de försöker stoppa sin graviditet. Samtidigt har regeringen ombett kvinnor att undvika att bli gravida i två år framöver, en paradoxal situation som FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter nu fördömer.

Kommissionären Zeid Ra'ad Al Hussein säger att latinamerikanska länder bör tillåta kvinnor att använda dagen-efter-piller och ge dem tillgång till säkra aborter.

Samtidigt kom i dag nyheten att det prestigefulla forskningscentret Fiocruz i Rio de Janeiro hittat aktivt zikavirus i saliv och i urin, vilket väntas påverka myndigheternas hälsorestriktioner.