EU-parlamentet: IS begår folkmord på kristna och yazidier

1:56 min

Terrorrörelsen Islamiska Statens övergrepp och dödande av kristna och yazidier i Syrien och Irak är folkmord, det fastslog Europaparlamentet efter en omröstning igår.

Lars Adaktusson, som är Kristdemokraternas representant i parlamentet, är en av de som har drivit frågan i EU, och han är nöjd med beslutet.

– Ur offrens perspektiv är det här väldigt viktigt. Det ger dem en möjlighet att få den upprättelse som de har rätt till och beslutet i sig är en bekräftelse på att omvärlden känner till vad de går igenom - att det handlar om folkrättens allra värsta brott, som folkmord är. Det är en möjlighet till upprättelse och en historisk bekräftelse på att vi i omvärlden vet vad som pågår, säger Lars Adaktusson.

Det var en klar majoritet som röstade igenom resolutionen i Strasbourg igår. Sex av åtta av parlamentets grupper stod bakom förslaget redan på förhand - det var bara vänstergruppen GUE/NGL, där Sverige representeras av Vänsterpartiet, och den högerpopulistiska gruppen ENF som röstade mot.

Att Europaparlamentet har beslutat att kalla IS övergrepp mot kristna, yazidier och andra religiösa grupper i Syrien och Irak för folkmord har däremot ingen juridisk betydelse i sig, men Lars Adaktusson säger att beslutet sänder en tydlig signal till andra länder. Frågan diskuteras just nu i USA:s kongress och han säger att ett liknande beslut där kommer sätta press på FN att ta upp frågan på dagordningen.

– Skulle vi ha en situation där både Europaparlamentet, som representerar en halv miljard människor, och den amerikanska kongressen, som representerar över 300 miljoner människor, har fattat den här typen av beslut så måste FN:s säkerhetsråd förhålla sig till detta. Jag tror att möjligheterna är goda att få upp frågan på dagordningen där, säger han.