"Sativex enda lösningen på min smärta"

1:34 min

Läkemedlet Sativex innehåller cannabisextrakt men är godkänt av Läkemedelsverket. Det används dock sparsamt och P4 Kalmar har träffat en man som vill få det utskrivet mot sin smärta.

P4 Kalmar har träffat en person i Kalmar län som tror att Sativex är den enda lösningen på hans krämpor och smärta i kroppen. Han berättar att han har haft ont i många år:

– Jag vet inte vad jag ska göra. Läkaren på kirurgen sa att han kan inte göra något mer åt det.

P4 Kalmar pratar med överläkare Jan Hillert som menar att Sativex är ett läkemedel framför allt för personer med MS, och att det överlag bland läkare i Sverige råder en stor försiktighet med att skriva ut preparatet, eftersom det innehåller cannabisextrakt. Och det med all rätt, menar han.

– Det är klart att det tillhör vårt jobb att vara extra försiktiga när vi använder mediciner för vilka man tror det kan finnas missbruksproblematik. Då måste vi vara extra försiktiga – det ska man vara.

Men mannen P4 Kalmar har varit i kontakt med tycker systemet är konstigt. Han vill ha sativex i medicinskt syfte, men han känner att han hindras av läkarnas rädsla.

I hans, och flera andra människors, fall borde man kunna tänka annorlunda, tycker han:

– Jag har ju inte den inställningen. Jag vill ju bara kunna använda det i medicinskt syfte för att lindra värk. Tabletter och sådant som jag fått från apoteket, det hjälper inte. Många gånger känns det hopplöst, men jag har ju ett bra humör och det är ju det som gjort att jag överlevt. Annars hade det varit över för längesedan.