Höjd beredskap i Stockholm efter våld mot flyktingbarn

1:45 min

Polisen i Stockholm kommer att ha höjd beredskap med fler poliser ute på stan nu i helgen.

Den höjda beredskapen är med anledning av händelserna förra helgen under bland annat fredagen då en grupp maskerade män uppmanade till våld mot ensamkommande flyktingbarn.

Lars Byström är presstalesperson hos polisen i Stockholm.

– Vi har förstärkt upp ytterligare med tanke på det som var förra helgen för att kunna se till att upprätthålla allmän ordning och säkerhet på Stockholms gator och torg, säger polisens presstalesperson Lars Byström.

Det var i fredags som en stor grupp maskerade män dök upp i centrala Stockholm och uppmanade till våld mot ensamkommande flyktingbarn och spred flygblad med rasistiskt innehåll.

Detta är nu föremål för en förundersökning om stämpling till grov misshandel vid sidan av förundersökningar om brott mot knivlagen respektive våld mot tjänsteman. Ett vittne som Ekot talat med berättar hur en minderårig pojke med utländsk bakgrund blev påhoppad och slagen, men det är inget som polisen har någon anmälan på.

Polisen arbetar fortfarande med att undersöka vilka som ingick i gruppen. Det man hittills vet är att det finns kopplingar till fotbollshuliganer. Något man har sett tidigare i andra europeiska länder.

– Vi håller på att titta om det finns filmer som kan hjälpa oss vidare, det gjordes ett antal visitationer enligt polislagen.

Dagen därpå hölls en demonstration av olika främlingsfientliga och högerextrema personer och grupper. Tre personer med kopplingar till högerextrema greps misstänkta för misshandel, men släpptes sedan på fri fot.

Även socialtjänstens ungdomsjour som brukar vara ute på stan för att stötta och hjälpa ungdomar har ett extra säkerhetstänkande inför helgen och för dialog med polisen, även om man inte har satt in extrapersonal. Normalt sett jobbar socialtjänsten även med att föra dialog med ungdomars föräldrar. När det gäller ensamkommande som inte har några föräldrar, jobbar man annorlunda. Det säger Mikael Jeppson, chef för Stockholms stads ungdomsjour.

– Där är mycket kontakt med boenden, både informera boenden om läget händer ute och att boenden kan höra av sig till oss, säger Mikael Jeppson.