Författaren Bodil Malmsten är död

9:59 min

Den folkkära författaren Bodil Malmsten har avlidit efter en lång tids sjukdom. Malmsten blev 71 år gammal.

Runa av Kulturnytts Anneli Dufva: "Gudarna älskar Bodil!"

Hör hela Ekots extrasändning om Bodil Malmsten nedan

Bodil Malmsten debuterade 1970 med barnboken "Ludvig åker" och har sedan dess gett ut ett trettiotal titlar i nästan alla genrer: lyrik, dramatik, prosa, noveller, klippböcker, loggböcker samt en personlig instruktionsbok i skrivande. Hon har blivit en älskad, hyllad och prisbelönt dramatiker och författare.

Bland många utmärkelser märks Stig Carlson-priset, Aniarapriset, samfundet de nios särskilda pris och hon utnämndes till hedersdoktor vid Mittuniversitetet.

Hon Augustnominerades för romanen "När kastanjerna slår ut är jag långt härifrån" och fick en enorm framgång och många nya läsare med sina böcker om franska Finistère där hon bodde 1999-2010.

Bodil Malmsten berättade själv om sin cancer på Twitter i början av 2015.

Hon skrev även: "Fråga mig ingenting, jag berättar det jag vill berätta när jag kan berätta det. Alla dör ändå på slutet, annars hade livet ingen form".

Anna Tillgren, informationsansvarig på Albert Bonniers förlag, jobbade tillsammans med Bodil Malmsten bland annat med den sista boken "Det här är hjärtat".

Så här berättar Anna Tillgren hur hon kommer att minnas Bodil Malmsten:

– Med mycket glädje, värme och kärlek får man väl säga. Bodil var min första riktiga favorit, nästan som en idol.

Vad var speciellt med Bodil Malmstens författarskap?

– Hennes tonsäkerhet för ord och uttryck. För det vackra, för det drastiska och för samhällskritiken. Hon kunde alltid finna de exakt rätta orden om det så gällde i en roman, i hennes så kallade loggböcker, i hennes många tweets som var de senaste årens kommunikationsflöde från Bodil, och i poesin.

Hur kommer du sakna henne?

– Saknaden kommer att bli enorm, men som tur för alla hennes läsare är att hon kommer att leva kvar, det låter så litet nu men så är det. Sista diktsamlingen som handlade om förlust död och förlust och smärta har redan givit många tröst, säger Anna Tillgren på Bonniers förlag till Ekot.