Dalatrafik överklagar beslut - vill ha övervakningskameror på bussarna

1:22 min

På grund av oroligheter på bussarna så ansökte Dalatrafik i fjol om att få sätta upp övervakningskameror. Länsstyrelsen avslog nyligen ansökan, och nu överklagar Dalatrafik det här beslutet.

Oroligheter och otrygghet på vissa busslinjer i Dalarna har varit ett problem den senaste tiden. Bland annat har man tvingats sätta i ordningsvakten och väktare på vissa linjer.

I oktober förra året ansökte Dalatrafik hos länsstyrelsen om att få sätta upp övervakningskameror på bussarna. Något som nyligen avslogs.

Karin Kjellin, jurist på Länsstyrelsen, motiverar beslutet med att skälen inte var tillräckliga för att motivera övervakning.

– Integritetsintresset vägde tyngre än övervakningsintresset. Vi har tittat på skälen som anförts till skälen för ansökan, som är att förebygga och utreda brott, och där hade de inte kommit in med tillräcklig utredning som visade att man hade problem med brottslighet på bussar i dagsläget, säger hon.

Produktionsledare för Dalatrafik, Bengt Benjaminsson, berättar att de nyligen överklagat beslutet och hyser nu hopp om att ansökan beviljas.

–  Vi har samlat på oss hundratals incidenter under hösten och vår uppfattning är, tyvärr, att vi hamnat i det läget att vi har en eskalerad situation på bussarna. Jag, tillsammans med våra jurister, är rätt så säkra på att vi får vår överprövning godkänd, säger han.  

Är kameror den bästa lösningen för tryggare bussfärder?

– Nej men det är en av lösningarna, och långsiktigt måste vi ju få ett förändrat samhällsklimat över huvud taget men det råder inte enbart Dalatrafik över, men som det är nu måste vi säkerställa tryggheten på våra bussar bättre, säger Benjaminsson.