"Utan betalterminal försvinner butiken i Los"

1:39 min

Under hösten var det tänkt att Ica Nickeln Los skulle få tillgång till en ny betalterminal som ger byborna möjligheter att ta ut kontanter och betala räkningar. Det hela sköts och bekostas av länsstyrelsen i Gävleborg. Men när P4 Gävleborg besöker butiken syns fortfarande ingen terminal till.

Johans Svensson är butikschef på Ica i Los

– Hittills har det inte hänt något, men det är på gång.

Vad är på gång?

– En uttagsautomat och kassagiro-lösning, så man kan banka pengar, sätta in pengar och betala räkningar.

Ja, något är på gång – frågan är bara när? I Los vill byborna se resultat innan de hoppas för mycket. Så här sa Bo Nilsson när P4 Gävleborg var här i ärendet i våras.

– Redan 2008 lovade Post- och telestyrelsen att de skulle ordna betaltjänster i glesbygd, men det sprack av någon anledning.

Så varför har det då dröjt? Det hela lät som en ren formalitet bara pappersexercisen ordnades. Butikschef Johan Svensson igen.

– Pappren som vi lämnade in i september försvann på länsstyrelsen, de hamnade hos fel person.

Enligt Mariana Femling som ansvarar för kommersiell service på länsstyrelsen i Gävleborg så kan en lösning vara klar redan om en vecka.

Redan idag kan en del kunder utföra vissa tjänster i affären, men nära kassan sitter en skylt om åtstramningar, den här gången är det Nordea. Kunden Jan Hellstadius berättar att hans fru är en av de drabbade.

– Frugan måste åka ned till Ljusdal för att ta ut pengar, hon kan inte ta ut pengar här längre.

Irene Lundgren äger Icabutiken här:

– För vår överlevnad är det nödvändigt att vi får till det här, så folk slipper åka, säger hon och tillägger att bybor också handlar mat om de åker till Färila, Ljusdal eller Bollnäs vilket gräver hål i butikens ekonomi.

– Försvinner affären, försvinner byn, säger Jan Hellstadius.