Ukraina riskerar en ny regeringskris

1:55 min

Ukraina riskerar en ny regeringskris sedan tre ministrar med nyckelpositioner krävt att få avgå.

Även den alltmer impopuläre premiärministern Arsenij Jatsenjuk hotade i fredags att avgå. Maktkampen handlar om försöken att riva upp ett byråkratiskt och korrupt styrt ukrainskt system.

I ukrainsk tv skämtas friskt med ministrarna i regeringen och skämten är grova. Den alltmer impopuläre premiärministern Arsenij Jatsenjuk kallas för kaninen. Satiren drar paralleller till situationen efter den orangea revolutionen och med dåvarande presidenten Viktor Jusjenko och hans premiärminister Julia Tymosjenko. Ett par, som inte lyckades åstadkomma något alls av alla de löften som gavs för tio år sedan.

I dag finns stark oro bland Majdananhängarna att historien ska upprepas. Det finns till och med kommentatorer som jämför president Petro Porosjenko med den avsatte Viktor Janukovytj.

Oron bottnar i många ouppfyllda löften, som att sälja sitt karamellimperium och sin tv kanal 5 eller att rensa ut det korrupta styret i statsapparaten, framförallt inom toppskiktet i rättsväsendet.

En av teknokraterna i regeringen litauiskättade Aivaras Abromavicius avgick i veckan. Det var en protest mot att presidentens närmsta män saboterar tillsättningar av höga chefer i viktiga statsägda företag. Han namngav till och med den man som ses som Porosjenkos grå kardinal, Ihor Kononenko, som en av dem som försöker hindra reformerna.  

Redan i december lämnade infrastrukturminister Andrij Pyvovarskij in sitt avsked. I en intervju i tidningen Kyiv Post berättar han hur hans försök att sparka korrupta chefer inom de 3 000 statsägda företagen misslyckats. Varför försök har lett till att han åtalats av dem som sparkats och snart har de kommit tillbaka igen.

De statsägda företagen är misskötta och ofta styrda av genomkorrupta byråkrater, sådana som skulle ha bytts ut, men som i sin tur har starka krafter bakom dem. Ministern har nu lovat stanna kvar på sin post i två veckor om han får starkare stöd från presidenten för att genomföra sina reformer.

Premiärministerns hot om avgång kan resultera i nyval. Men ett sådant val vill varken president eller premiärminister ha, eftersom de skulle bli de stora förlorarna.

Inte heller gynnas Ukrainas ekonomiska situation av detta då risken är stor att nästa del av lånet från Internationella valutafonden inte betalas ut. En stor del av krediterna vilar på förtroendet för en del av nuvarande regering, särskilt den amerikanskättade finansministern Jaresko.

Ministrarnas avgångsbesked måste godkännas av parlament och president. Det kan ske redan imorgon.