"Missnöjet kan förändra Ryssland dramatiskt"

2:05 min

En turbulent omvälvning kan komma snabbt i Ryssland, det hävdar flera olika regimkritiker. Det växande missnöjet i spåren av den ekonomiska krisen kan bli farligt inte bara för Ryssland, utan också för omvärlden hävdar de.

– Det är helt självklart att det i Ryssland kommer en omfattande omvälvning, det kan vara en revolution eller ett inbördeskrig, säger Gennadij Gudkov. Han är pappa till Dmitrij Gudkov, den ende i ryska parlamentet som röstade emot Krimannekteringen.

Gennadij har själv suttit i duman för partiet Rättvisa Ryssland, men uteslöts sedan han gick emot partilinjen och han har dessutom ett förflutet i säkerhetstjänsten FSB. I dag presenterar han sig som politisk analytiker, analyser som oftast riktar kritik mot Kremls makthavare. 

– Det är en enorm risk inte bara för makthavarna och Ryssland utan för omvärlden också om det blir en våldsam snabb förändring. Den katastrofen kan hindras om de ryska makthavarna inser att de måste hitta en dialog med den politiska oppositionen, särskilt inför de kommande parlamentsvalen, säger Gudkov.

Han pekar på flera författningsstridiga förändringar som att flytta valet till mitten av september istället för december och att minska möjligheter för oberoende valobservatörer. Detta kombinerat med det missnöje, som redan finns på grund av den ekonomiska situationen kan snabbt koka över, enligt Gudkov. Han påminner om att förändringar kan komma snabbt och oväntat i Ryssland, med den ryska revolutionen som paradexempel.

– I Ryssland sker allt oväntat, det är därför inte viktigt att prata om vilka som kan tänkas göra revolution, utan att minnas att inte ens Vladimir Lenin förutsåg ryska revolutionen, en månad före sa han till studenter att den skulle dröja minst tio år, säger Gennadij Gudkov.