Protester mot frihandel oroar Malmström

1:49 min

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström tror nu att ett nytt frihandelsavtal mellan EU och USA kan finnas innan president Obama avgår vid årsskiftet. Men hon oroas över ett växande motstånd med många protester i Europa.

– Det finns en framväxande oro och rädsla för frihandel. Vi ser det framför allt i diskussionerna kring TTIP. Det är mycket protester kring detta i flera länder, säger Cecilia Malmström, EU:s handelskommissionär med ansvar för handelsfrågor.

Hundratusentals européer har demonstrerat mot TTIP, som på svenska uttyds det transatlantiska partnerskapet för handel och investereringar.

Syftet med avtalet är att det ska förenkla handeln mellan EU och USA. Om det går igenom skapas världens största frihandelszon med 800 miljoner invånare.

Men kritikerna anser att TTIP kommer att leda till sänkta krav på att mat ska produceras på ett sätt som inte skadar människor och natur, och att det ska leda till sänkta krav inom arbetsrätten med en otryggare arbetsmarknad som följd.

Men enligt Cecilia Malmström skulle svenska företag ha mycket att vinna på ett avtal.

– Där jag bor hemma i Göteborg finns Mandelbageriet som exporterar frysta mandeltårtor. Det är tullar på detta, vilket gör att det blir dyrare att sälja till USA.

– Svenska klädproducenter måste testa sina produkter och se till att de inte brinner upp. De måste göra det enligt europeisk lag och sedan måste de göra det enligt amerikansk lag. Testen är exakt likadana. Så om Nudie Jeans bara behöver bränna upp sina jeans en gång så skulle det bli mycket billigare för dem. Det skulle inte sänka standarden.

Cecilia Malmström hoppas att det finns ett avtal innan president Obama avgår vid årsskiftet. Men sedan kan det dröja länge innan avtalet är slutligen godkänt av kongressen i USA och av parlamenten inom EU.

– Det är några år framåt, säger hon.