Kollektivtrafik mot bostäder

1:30 min

Idag fortsätter det som kallas Sverigeförhandlingen i Stockholm där ny kollektivtrafik mot bostäder ska diskuteras. På plats är de tre storstäderna i Sverige.

En av de som är med är Jonas Ransgård, moderat kommunalråd från Göteborg, för att ta emot ett förhandlingsbud för Göteborgs räkning från staten. För det är just en förhandling den handlar om.

– Vi får se vad det är för krav som man ställer på kommunerna. Är det så att kraven är så stora att statens bidrag blir mindre än de här kraven medför så är det inte intressant att medverka för kommunernas del, säger Ransgård.

– Men vi tror att staten ser att det är de tre storstadsregionerna som driver tillväxten i Sverige.

Förra veckan handlade det om framtidens höghastighetståg, denna vecka om hur storstäderna ska växa med bostäder och kollektivtrafik.

Den borgerliga regeringen kallade det Sverigebygget, nu kallas det Sverigeförhandlingen. Men staten vill det samma då som nu, ha något i utbyte från kommuner och regioner för att satsa resurser.

Miljöpartiets kommunalråd Ulf Kamne som också representerar Göteborg i Stockholm idag, är kritisk till att snabbtåg mellan Oslo och Göteborg inte finns med i Sverigeförhandlingen, men konstaterar samtidigt att där skiljer sig den nuvarande regeringen inte från den förra.

Överhuvudtaget är det problematiskt, menar Kamne, att under stor tidspress avtala och besluta om gigantiska investeringar i infrastruktur.

- Men Göteborg har inte råd att inte vara med, säger Ulf Kamne, vi får laga efter läge.