Grönt ljus för flera trafiksatsningar

1:13 min

Höjd trängselskatt och en möjlig spårväg på en Österled var några av nyheterna när den så kallade Sverigeförhandlingen presenterades idag.

Regeringen vill fortsätta att utreda en utbyggd tunnelbana och Spårväg Syd i Huddinge, det framkom när Sverigeförhandlingen presenterades idag. 

Det handlar om att bygga tunnelbanan mellan Ropsten och Lidingö, Fridhemsplan och Älvsjö och att förlänga tunnelbanan från Mörby centrum till Täby centrum, alternativ förlänga Roslagsbanan till T-centralen.

Förhandlingar med Huddinge kommun om att bygga Spårväg Syd fortsätter

Dessutom ska en östlig förbindelse för biltrafiken fortsätta att utredas. Den så kallade Österleden kan också komma att innehålla spår för en tvärbaneförbindelse.

En välkommen nyhet säger Mats Gerdau, kommunalråd (M) i Nacka:

– Det är en seger för oss som tycker att att Österled behövs. Nu får vi diskutera hur den ska finansieras.

Staten tänker delvis finansiera sin del av kostnaden genom att framöver höja trängselskatten, enligt utredaren HG Wessberg.

Nu ska finansieringen av dom förslag som projekt som idag presenterades som mest sannolika diskuteras.

Staten ska betala en del och resten ska kommuner och landsting bidra med. Bidra med i form av reda pengar men också genom att kommunerna lovar att bygga nya bostäder runt dom nya spåren.

Just ett ökat bostadsbyggande är ett av statens mål med att satsa pengar på att bygga ut kollektivtrafiken.'

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) tycker att det bra att regeringens utredare nu pekat ut några viktiga projekt men att det också är viktigt att staten bidrar med tillräckligt med pengar:

– Stockholm är en tillväxtmotor för hela landet, vi måste få lön för mödan.

Även Jan Valeskog, biträdande finansborgarråd i Stockholms stad (S) oroas över statens beredskap att bidra med pengar:

– Det är naturligtvis väldigt viktigt för staten att Stockholm fortsätter växa och kan bidra med tillväxt som är viktig för hela landet.