Bucht vill inte införa köttskatt

2:50 min

Priset på kött har fallit dramatiskt sedan 90-talet. Det är den främsta anledningen till att vi äter mer och mer kött. Därför vill myndigheter och forskare se politiska styrmedel, skatter för att få ner konsumtionen.

Men det vill inte landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

– Där säger jag nej. Man kan inte införa en köttskatt på ett ställe, om det införs så måste det ske på ett globalt plan. Annars greppar du inte det problemet, säger han. 

Att äta så mycket kött som vi gör nu är skadligt för vår planet och vår hälsa. Det säger vetenskapen. Men efter EU-inträdet har köttet blivit billigare i Sverige. En köttbit som kostade 100 kronor då kostar i dag 69 kronor.

Sambandet mellan konsumtion och pris är väldigt starkt. I dag äter vi 45 procent mer kött än vi gjorde 1990. Det betyder att för varje procent priset går ner äter vi en procent mer.

Line Gordon är vice forsknignschef på Stockholm Resilience center. Hon kallar det här ett dolt styrmedel fast åt fel håll. Hon och många andra forskare vill därför ha politiska styrmedel eller skatter som gör köttet dyrare för att få ner konsumtionen.

– Politiska styrmedel är ju det mest effektiva för att få till stånd en större beteendeförändring, säger hon. 

Även jordrbruksverket och naturvårdsverket vill se politiska styrmedel och skatter för att få ner konsumtionen. "Ett lämpligt styrmedel kan vara en beskattning av nötköttskonsumtionen och/eller differentierad moms så att köttråvara och färdigrätter eller måltider med högt köttinnehåll beläggs med en högre moms." skriver till exempel jordbruksverket i en utredning. 

Både jordbruksverket och naturvårdsverket säger att det behövs politiska styrmedel annars kommer det här inte att gå. Har de fel när de säger så?

– Jag ifrågasätter inte deras syn på det här eller vad de rekommenderar, de har säkert rätt. Men steget att jag som politiker ska säga att nu inför vi en köttskatt är för långt, det är inte jag beredd att göra, säger landsbygsminister Sven-Erik Bucht.

Men att köttet blivit billigare i Sverige känner inte Sven-Erik Bucht till.

Har köttet blivit billigare för oss konsumenter eller dyrare?

– Det kan jag inte säga, jag har inte gjort någon prisjämförelse.