BORÅS

Ung bostadslös får bo på hotell

1:16 min

Sedan hösten 2014 har antalet personer som står utan hyreskontrakt ökat med över 40 procent. Och det blir fler unga som drabbas av bostadsbristen i Borås.

Sara är 18 år gammal och hemlös. I över ett års tid har hon flyttat runt på korttidskontrakt, hotell och vandrarhem. Och det slår hårt på hennes skolgång och privatliv som påverkas mycket av att inte ha en fast punkt i vardagen

– Jag kan inte sova om nätterna och jag gråter hela tiden. Jag vill bara ha en lägenhet som jag kan bo i tillsvidare.

Hemlösheten ökar
Sara är inte ensam. Antalet personer helt utan hyreskontrakt som tvingas att flytta runt bland vänner och familj har ökat med 42 procent sen 2014 enligt Borås stads senaste hemlöshetskartläggning. Samma rapport visar också att det blir fler unga vuxna som behöver hjälp av kommunen.

Sara kom i kontakt med myndigheterna genom kommunens personliga ombud. Och via ombuden kunde Sara få ytterligare hjälp av en socialsekreterare, med till exempel försörjningsstöd och boendekostnader. Tiden innan beskriver Sara som turbulent.

– Jag bodde hos vänner som tvingade mig att ta droger, stjäla och slåss. Det var kraven för att jag skulle få bo kvar.

Bor på hotell
Idag bor Sara på ett hotell och får ungefär 4000 kronor i månaden att handla mat och kläder för. Men försörjningsstödet kräver motprestationer; som att klara av skolan och söka jobb. 

– Jag gör så gott jag kan, men oron att inte veta var jag kommer bo i framtiden gör det svårt. Jag får hjälp med läxorna  av mina klasskamrater men annars är jag helt själv.

Sara söker hela tiden efter lägenheter i Borås. Men billiga lägenheter är det svårt att få tag på. Och framtiden vågar hon inte sia om.

– Det är inte ekonomin som är mitt största problem, det är att hitta en lägenhet. Jag kan bara vänta och se.

Sara heter egentligen något annat.