Sameskolbarnen lurade utbildningsministern att dansa med

I samband med Jokkmokks marknad händer det som vanligt allt möjligt roligt. Den här gången kom elever från Kiruna sameskola till Jokkmokks sameskola för att dansa tillsammans med varandra och med chefen för Institutet Dans i skolan, Cecilia Björklund Dahlgren. I publiken satt utbildningsministern Gustav Fridolin.  

- Man rycks ju alldeles med, det är fantastiskt att se. Faktum är att det finns starkt forskningsstöd för hur estetiska hjälpprocesser hjälper alla barn att lära så jag är ju en av dem som tycker att vi borde prata mer om hur vi får mer estetiska lärprocesser i skolan än tidigare betyg och annat som vi vet inte alls har stor effekt på kunskapsinhämtning, sa en entusiastisk Gustav Fridolin efter föreställningen.

Sameskolstyrelsen har för flera år sedan gått med det långsiktigt Skapande skola-projektet som ska utveckla och stärka dansen som en uttrycksform i alla fem sameskolor.

Syftet med dansen är bland annat att eleverna ska få möjlighet fördjupa sig i dansen och utveckla sitt eget skapande tillsammans med andra och att med vänortsskolor mötas över språkgränserna mellan sameskolelever och nyanlända elever med hjälp av dans.

Ett annat viktigt mål att eleverna utvecklar dansprojektet på sånt sätt att andra får kunskaper om den samiska kulturen.

Entusiasmen bland de dansade eleverna gick inte att ta fel på. Förutom föreställningen på Sameskolan i Jokkmokk uppträdde eleverna inför publik på Ájtte fjäll och samemuseum senare på eftermiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio