#viifemman

Viby skola vann finalen

2:46 min

I kvällens lokala final kämpade Hasslarödsskolan och Viby skola om att bli lokala mästare i Vi i femman. Viby skola vann med minsta möjliga marginal 32-31.

Moa Persson och Alfred Cato tävlade för Hasslarödsskolan i Osby. I den lokala finalen mötte de Maja Linder och Filip Hannjö från Viby skola.

Laget från Hasslarödsskolan gick ut tufft i de första snabbfrågorna och tog genast tre poäng, men Viby laget kontrade med det samma och tog de andra två möjliga poängen i det momentet. Därefter fick Moa och Alfred ett litet övertag, när de tog full poäng i den efterföljande A/B-frågan och ställningen var 7-4. Lagen följdes sedan åt och Hasslarödsskolan ledde som mest med fyra poäng.

Inför den andra omgången av snabbfrågorna så ryckte Viby till sig en liten ledning. Genom att ta fyra poäng i rad gick de om och ledde för första gången i matchen. Ställningen var nu plötsligt 29-27 till Vibylaget.  

Stegen har i de tidigare matcherna varit det moment som skilt lagen åt, men i dag fick vi för första gången ställningen lika, 31-31. Programledare Jenny Johnsson Roos fick ta fram en extrafråga.

– Vad är motsatsen till basisk inom kemin,

Det lag som trycker först får svara och vinner då matchen. Man kunde nästan ta på spänningen i luften. Viby tryckte först och gav svaret sur.

Domare Per Erik Tell noterade att det är rätt svar och Maja Linder och Filip Hannjö tog hem vinsten till Viby Skola, med minsta möjliga marginal 32-31.

Nu blir det TV-kval för Vibylaget. Klockan 17 nu på torsdag den 11 februari så tävlar de 25 lokala mästarna mot varandra. När programmet är slut så återstår fyra lag. De lagen får åka till SVT i Malmö för att spela in finalen, som sänds på barnkanalen i SVT den 8 mars. 

Lyssna på TV-kvalet 17-18 på torsdag 11 februari

Allt om Vi i femman kan du läsa här.

P4 Kristianstads egen sida om Vi i femman.

Så här presenterade dagens eleverna sig:

Moa Persson går i femman på Hasslarödsskolan. Moa blev glad, men också nervös och spänd när hon fick veta att hon skulle tävla i Vi i femman. På fritiden spelar Moa fotboll och är med vänner och familj.
Hon har ganska bra tålamod och tycker om att jobba med lag och rätt, ett ämne som klassen jobbat med under en längre tid.
Hennes bästa minne var när lillasyster Molly föddes.

Alfred Cato tävlar också för Hasslarödsskolan i Osby. På fritiden så spelar han datorspel och simmar. Alfred tränar 5 dagar i veckan och tävlar ofta på helgerna. Han gillar också Rubiks kub och schack. I skolan så är favoritämnena matte, engelska, geografi och historia.

Maja Linder går i femman på Viby skola. På fritiden så gillar hon att rida och att spela harpa. Maja går också på maxan som är en pysselgrupp efter skolan och scouterna. När hon är ledig tycker jag om att vara med kompisar och med familjen. Maja och hennes tvillingsyster Ida har varsin katt. De heter Katten Janson och Emelie. Ett av Maja bästa minnen var när familjen åkte på skidsemester och hon provade att åka snowboard.

Filip Hannjö går i femman på Viby skola. Favoritämnen i skolan är samhällskunskap och geografi. Filip gillar sport och när han är ledig så tycker han om att spela både fotboll och handboll. Filip tycker också  om djur och har en katt som heter Musse. Intresset för politik är stort och han satsar på att bli statsminister i framtiden.