Regeringen vill öka tryggheten för ambulanspersonal

1:39 min

Inrikesminister Anders Ygeman vill att ambulanssjuksköterskor ska få information om att en patient de ska till tidigare varit våldsam eller hotfull. Idag sätter sekretessen stopp för det.


– Det kanske blir lite hett och så backar vi tillbaka och larmar polisen. Polisen kommer dit och säger: "Är ni inte kloka, åker ni till den här adressen. Dit åker vi aldrig utan att ha minst två patruller". Men oss skickar de in utan att berätta att det är en farlig adress eller farlig person, säger Svante Sörensson som är stationschef i Vällingby för Aisab som kör ambulanser i Storstockholm.

I fredags träffade inrikesminister Anders Ygeman företrädare för bland annat ambulans, polis och räddningstjänst för att diskutera hot och våld som de möter i tjänsten. Ett av problemen som togs upp var just sekretessen. Nu säger Anders Ygeman att han vill ändra på det.

– Det är klart att jag önskar att man kan varna ambulanspersonal som är på väg ut till en patient som tidigare varit farlig för sig själv eller andra. Vi måste se om det går att flagga från SOS Alarm, om det behövs ändringar i patientdatalagen eller sekretesslagen, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Enligt Ambulansförbundet har det skett en ökning av hot och våld. Ulrika Sundset är ambulanssjuksköterska i Vällingby. För två år sedan blev hon beskjuten av en patient.

– I samband med att vi ska ta hand om honom så plockar han fram en pistol och han skjuter en sex, sju skott mot oss och vi får fly därifrån och den här händelsen avslutas med att han tar sitt eget liv, säger ambulanssjuksköterskan Ulrika Sundset.

I helgen vandaliserades en ambulans och en polisbil i Stockholmsområdet och på måndagsmorgonen en polisbil i Göteborg.

– Jag tror att alla åtgärder måste vara långsiktiga och sättas in i ett sammanhang. Vi måste titta på det straffrättsliga skyddet, vi måste titta på förebyggande verksamhet. Vi måste titta på utbildning av personal, säger inrikesminister Anders Ygeman.