Viger sin förmögenhet åt kulturen

8:18 min

Eli Broad är en av världens rikaste människor. Som filantrop har han valt att fokusera på två områden - utbildning och konst.
I september öppnade han ett nytt museum för modern konst i Downtown Los Angeles, med fri entré.

Muséet The Broad visar Eli och Edyth Broads konstsamling som de arbetat på sedan 70-talet. Verk av Keith Herring, Jeff Koons, Andy Warhol och Cindy Sherman går att se där. 

Eli Broad är en av världens rikaste människor och finns på listan över de 65 rikaste i världen. 

När vi besöker The Broad så tas vi emot av chefskuratorn Joanne Heyler.  Vi står i den stora bergsliknande foajén av plexiglas och betong och  kön utanför går runt hela kvarteret.

– Det har varit så här fullt sen vi öppnade, säger hon.

Vi åker en evighets långa rulltrappan rakt upp och in i huskroppen  och landar  i en ljusgård framför en stor bukett gigantiska tulpaner. Ett verk konstnären Jeff Koons.

Jag gillade tanken på att buketten skulle välkomna besökaren, säger Johanna Heyler.

En bra bit från Grand Avenue och Downtown, möter vi Eli Broad i ett rum på 30:e våningen ligger hans kontor med utsikt över hela Los Angeles.

Han är så klart mycket nöjd över att det är fullt med folk på museet men också över att publiken är så blandad. För honom var det en av anledningarna till att göra museet gratis, att det skulle locka en bred och ung publik.

– Vi ville nå dom unga och få en så blandad publik som möjligt och det har vi lyckats med. Jag gör det här för att ge tillbaka till staden Los Angeles som jag älskar. Staden har gett mig möjligheter att göra en del bra saker här, säger Eli Broad.

Det han syftar på är den nya infrastruktur som The Broad är en del av.  För runt den tidigare ganska skumma gatan Grand Avenue i  Down town Los Angeles har det vuxit fram flera kulturinstitutioner. Längs gatan finns Walt Disney Concert hall, konst skolan och Museum of Contemporary art, Moca. Eli Broad har varit med och finansierat dom alla.

Att han är stolt över det här och känner att det är hans verk råder ingen tvekan om. På bordet framför oss står den bordsdekoration som användes vid invigningen av det nya museet. En siluett av Grand Avenues alla kulturbyggnader.

– En sak som jag är stolt över är att folk från stadens olika områden möts här, tidigare var det en uppdelad stad, säger Eli Broad.

Och att välja konst och kultur att vara det som enar staden var självklart för honom.

Kreativitet och nytänkande är en viktigdel för ett samhälles utveckling, säger Eli Broad

The art of being unresonable, konsten att vara oresonlig. Det heter Eli Broads självbiografi som kom ut för fyra år sedan. På bilderna i boken ser vi honom och presidenterna Nixon, Carter, Reagan, Clinton, Bush och Obama. Eli Broad är en man med makt.  Han hamnar på plats 65 på Forbes lista över världens rikaste och förmögenheten ligger på ungefär 7,4 miljarder dollar.

Men i boken vi ser även bilder på hur han sitter med små barn och gör läxor.

Förutom i konst, har han placerat stora summor i att se till så att den amerikanska motsvarigheten till kommunala skolor rustas upp. Han önskar att alla barn oavsett bakgrund och bostadsort ska få en bra utbildning. Som han själv fick när han växte upp i the Bronx på 30-talet. Med judiska föräldrar som invandrat från Litauen. Mamman var sömmerska och pappan målade hus. Förmögenheten började växa genom fastighetsaffärer i Detroit på 50-talet.

Nu är han är en av världens rikaste män, och det var hans fru som fick honom att börja samla på konst på 70-talet.

Det första verk han köpte var en liten målning av van Gogh, säger han. Ett verk som han tröttnade på efter ett tag. Så han beslöt sig för att uteslutande samla på modern konst, för att de säger nåt om samtiden.

– Tidigare umgicks jag mest med andra affärsmän, men att träffa konstnärer har vidgat mina perspektiv, berättar han.

Men han vägrar att se konst som en bra investering.

Konst är inte affärer, det är bara jobbigt  när priserna trissas upp på verken, det blir så dyrt med förskärningar.

Han tillägger att han önskar att USA var som i Sverige att konst och kultur var mer finansierat av staten.

Det här är en man som genom sina pengar har fingrarna i många politiska syltburkar. Han har sagt att han är demokrat men inte så liberal som man kan tro. Han passar på att berätta att han och några andra, bland annat New Yorks förre borgmästare Michel Bloomberg nu engagerar sig i USA:s vapenlagar.

– Att vapen är så tillgängliga är det som oroar mig. Det är ocivilicerat, säger Eli Broad.

Han hade kunnat gå i pension, slagit sig till ro för längesedan. I juni blir han 83 år.

Innan vi ska ta hissen ner, så frågar jag honom varför han inte bara tar det lite lugnt.

– Det låter tråkigt, Varje dag lär jag mig något nytt, svarar Eli Broad.