Höglandet

Nu ska våldsamma män få hjälp

2:33 min

Nu vill kommunerna ta tag i roten till våldet genom att behandla den som slår.

Efter många turer satsar nu Höglandets kommuner på hjälp till våldsamma män. I Jönköping finns Alternativ till våld och nu vill region Jönköpings län och de sex kommunerna införa något liknande till Höglandet.

– Jag kände en lättnad av att få prata med någon om det. Det är ingen som har vetat om det här, inte ens den närmsta familjen, säger "Stefan" som får hjälp av verksamheten som redan i dag finns i Jönköping.

"Stefan" utvecklade ett extremt kontrollbehov och ett väldigt destruktivt beteende i sin senaste relation. Han krävde att hela tiden få veta var hans dåvarande sambo befann sig och vad hon gjorde. Han sade saker som att hon var ingenting utan honom och mycket annat.

Ett beteende som till sist ledde till polisanmälningar från sambon. Han sökte sig till psykologer på både sjukhus och vårdcentral, men utan att få rätt hjälp. Då vände han sig till Alternativ till våld.

– För två månader sedan körde jag ner en brevlåda i ren ilska för att jag var så arg på mitt ex, jag valde mellan brevlådan och henne. I dag stannar jag upp och tänker efter på ett helt annat sätt, berättar han.

Alternativ till våld har funnits i Jönköping sedan hösten 2010 och det har gått så bra att det nu blivit en fast verksamhet efter att ha startat som ett projekt. Omkring 85 män per år söker sig till verksamheten för samtal och behandling.

Och nu vill kommunerna på Höglandet tillsammans med region Jönköpings län skapa en liknande verksamhet tillsammans. Men det här inte första försöket.

För drygt ett år sedan fick kommunerna på Höglandet 1,3 miljoner kronor i projektpengar av Socialstyrelsen. Kommunerna misslyckades med att samarbeta under den utsatta tiden och fick helt enkelt skicka tillbaka pengarna.

– Den här gången vill vi att det ska bli en ordinarie verksamhet istället för ett projekt och därför tror vi att det lyckas bättre, säger Ulla Henriksson som är Socialchef i Eksjö kommun.

Kommentera: Tror du att det här är rätt lösning till våldet?