Svart marknad för hyresrätter stor i Södertälje

3:02 min

Handeln med svarta bostäder är så pass omfattande i Södertälje att myndighetspersoner menar att den är organiserad.


Nadja, som egentligen heter något annat, är en av de som tvingas hyra en lägenhet med ett svart kontrakt. Eftersom hennes man har jobb i närheten av Södertälje har de svårt att flytta därifrån.

Hon beskriver en mycket svår tillvaro med ständiga flyttar som påverkar hennes sjuårige sons skolgång.

– Jag vet inte vad som ska hända i framtiden. Jag vet inte hur vi kommer bo, vad vi kommer flytta till. För den yngsta sonen är det mycket jobbigt att byta skola var sjätte månad. Det är inte normalt. Han har varit orolig ända sen de sa att han skulle byta till en ny skola, han var så orolig. Han säger: här har jag vänner, här känner jag lärarna. Sedan måste han lära känna nya vänner, nya lärare. Det är mycket svårt.

Joakim Ströberg, marknadschef på allmännyttan i Södertälje, Telge Bostäder, ger sin uppskattning hur mycket en hyreslägenhet säljs för på svarta marknaden:

– Ja, indikationer som vi får, och det vi ser på vissa annonser som finns ute på nätet, är att en lägenhet kan kosta runt 100 000-150 000 kronor. Sedan finns det personer som näst intill driver företagsverksamhet på att hyra ut andrahands- och tredjehandskontrakt, och det har vi väldigt svårt att komma åt.

Södertälje har i likhet med andra städer i Stockholmsregionen en bostadsbrist och har dessutom tagit emot många flyktingar och många av dem kommer till en början hit som inneboende hos släkt och vänner. Men efter ett tag vill många ha en egen lägenhet. Bostadssituationen är därför mycket ansträngd.

Ekot har talat med ansvariga inom kommunen, socialtjänsten och polisen och de har sett att det förekommer svarthandel med lägenheter i en sådan omfattning att den verkar vara organiserad. Det kan handla om att det finns vissa personer som hjälper till att förmedla kontakter och svartkontrakt på lägenheter.

Kristian Halldin är analytiker vid polisens underrättelseenhet i region Stockholm.

–Den är nog mer organiserad än vad man kan tro. Dels på grund av att det finns mycket pengar att tjäna. Södertälje som ort, att det finns förutsättningar på plats att se till att efterfrågan möts.

Förutom att hyreslägenheter säljs svart, är det ännu vanligare att lägenheter hyrs ut i andra, tredje och fjärde hand. Och i hela kedjan förekommer pengar som betalning.

–Det är bra att sitta på ett kontrakt för då kan man hyra ut den Och tecknar man då kontrakt på andra och tredje hand så kan jag hyra ut dem i fjärde och femte hand. Det är en lång kedja av hyresgäster och mycket pengar som ska fördelas, säger Kristian Halldin.

Hur ser pengafördelningen ut?

–Till att börja med brukar man ge ersättning när man förmedlar ett telefonnummer, sen är det beroende på yta och efterfrågan.

Om en hyresgäst hyr ut lägenheten svart är det svårt för bostadsbolaget att vräka hyresgästen. Det bolaget kan kräva är att den som står på kontraktet också ska bo i lägenheten. Men om hyresgästen rättar till detta är det svårt för bostadsbolaget att vräka hyresgästen. Telge Bostäders Joakim Ströberg efterlyser lagändringar:

–Vi måste öppna upp och ordna lagstiftningen så att vi kommer åt det här, men vi måste också göra det straffbart och kännbart för de personerna som medvetet fuskar och utnyttjar den här situationen och som gör det på de svagas bekostnad, säger Joakim Ströberg.