Turkiet förbereder för massflykt

2:05 min

Tiotusentals syriska flyktingar sitter fortfarande fast utan möjlighet att ta sig över gränsen till Turkiet. Gränsen är fortsatt stängd, och den syriska armén närmar sig i en stor offensiv med stöd av ryskt stridsflyg och på den turkiska sidan förbereds för fler flyktingar.

Flyktinglägret vid Kilis ligger precis intill gränsen mot Syrien, härifrån kan man då och då höra striderna. Men lägret är bara halvfullt. På ett fält i utkanten av lägret syns nybyggda tvåvåningshus med loftgångar, som en liten stad med stenlagda gator och lyktstolpar. Här finns plats för mer än 10 000 nya flyktingar. Men husen står tomma.

Säkerhetsvakten Yusuf visar mig husen där byggplasten hänger kvar.

– Det är två rum där inne. Ett rum till höger, till vänster är det ett litet kök och inne i hörnet en toalett, säger Yusuf och låter lite som reklambroschyren som turkiska myndigheter delar ut till journalister om lägret där flyktingarna beskrivs som gäster.

På andra sidan gränsen är tiotusentals syrier fast mellan striderna och den stängda gränsen till Turkiet. Än så länge har Turkiet bara släppt in ett fåtal akut sjuka och skadade, trots att EU vädjat till Turkiet att låta flyktingarna passera.

Turkiska ledare har länge pressat för att skapa en säkerhetszon i norra Syrien där flyktingar kan söka skydd, turkiska hjälporganisationer sätter nu upp tältläger inne i Syrien. Men de tomma husen på den turkiska sidan kan komma att fyllas fort tror Arman Varol från den turkiske premiärministerns stab.

– Det har hänt också tidigare att 10 000 personer passerat gränsen på en dag och placerats i läger, säger Arman Varol.

EU har gett Turkiet tre miljarder euro för att få flyktingana att stanna här och inte ge sig av mot Europa. Husen på fältet vittnar om att syrierna kan bli kvar länge. I lägret leker barn som aldrig varit i Syrien. Fembarnsmamman Ghada förlorade sin man i kriget. Hon har bott här i flyktinglägret i fyra år och vet inte när hon kan återvända hem

– I Syrien är det strider, förstörelse och hunger, här är det ändå bättre säger Ghada.