Starka reaktioner på Beyoncés framträdande

0:47 min

Beyonces nysläppta låt "Formation" som hon framförde under finalen i amerikanska fotbollsligan, Super Bowl i helgen väcker nu reaktioner.

I halvtidsföreställningen, som sågs av drygt 112 miljoner amerikaner, marscherade Beyoncé ut på planen tillsammans med ett tjugotal dansare med afrofrisyrer, baskrar, helsvarta uniformer och höjda knutna nävar i luften.

Ett framförande som tolkats som ett ställningstagande för politiska rörelser som värna afroamerikaners rättigheter.
Nu får hon både kritik och applåder efter det här politiskt laddade framträdandet, rapporterar SVT.

I halvtidsföreställningen marscherade Beyoncé ut på planen tillsammans med ett tjugotal dansare med afrofrisyrer, baskrar, helsvarta uniformer och höjde knutna nävar i luften.

Framförandet av ”Formation” har setts som en hyllning till Svarta Pantrarna, som bildades i San Fransiscos Bay Area 50 år tidigare – samma plats som årets Super Bowl hölls på.

Dansarna formerade sig sedan som ett X, vilket har tolkats som en referens till Malcolm X. Varken Beyoncé eller hennes presstalespersoner har kommenterat uppträdandet.

Flera poliser och anhöriga till poliser är kritiska eftersom de menar att Beyoncé med sin låt försvarar våld mot poliser.

Företrädare för aktivistgruppen Black Lives Matter tycker att framförandet på Super Bowl var helt rätt och att det var en bra arena för att få fram ett viktigt budskap.