Aether & Einstein - konst på Magasin III om brännässlor och älvornas betjänter.

3:01 min

Kosntnären Christine Ödlund är kompositör av elektroakustiska verk tecknare, målare, filmare och byggare av tredimensionella verk. I helgen öppnade hennes utställning Aether och Einstein på Magasin 3 i Stockholm.

Jag fastnar framför en helt rund video som visar järnfilspån tror jag. De små flagorna böljar efter en magnet. Står man lite framför deras samstämmigt oroligt ivriga fladder efter en tyst signal ser de ju ut som... snöflingor, eller en liten gungande kör av tyst sjungande vättefolk. Som... diggar.

Det är ett verk inspirerat av föregångaren till den moderna hypnosen Franz Mesmer och hans teorier om energiöverföring mellan allt levande. Men jag tänker på små hasselmusnosar eller älvornas betjänter. Ivriga att vara till lags. Såna fantasier verkar tillåtna härinne.

För det är den enkla känslan som följer genom Ödlunds utsällning. Det ena hör ihop med det andra och ser ut som det tredje, naturvetenskap och besjälad skog är släkt och varenda spor och mossklump kryllar av röst. Och det går utmärkt att lägga märke till det.

Plant perception 1 och 2 är en målning, en karta över växters perception. Under månen syns en minutiöst tecknad brännässla. Med bladen fulla av larver. Den skickar en stressignal så grannplantan bredvid snabbt kan flytta sina vitala processer från bladen till rötterna.

Ett tyst försvar, en växtempatisk överlevnadskommunikation som pågår där under marken. En process som blivit till musik i Ödlunds händer - partitur finns längre in i rummet.

Och så fortsätter den kunniga tankeleken genom salen, Acid rock är ett spektogram, en sorts tredimensionellt akustiskt diagram av Led Zeppelins musik, det grafitgrå resultatet ser precis ut som John Bauers skogsglänta. Bara Tuvstarr saknas. Kanske hon uppstår om stresshormonet från brännässlan skulle frysas ner och fotas?

Aether & Einstein är en stillsamt prövande vän av teosofin, filosofin som korsar andlighet och naturvetenskap och leker med det neurologiska tillståndet synestesi, korskopplingar av sinnesintryck, som ljudet av färg, en överbyggnad att läsa under konstnärens experiment, men själva upplevelsen påminner mer om en skogpromenad för den ovane.

- Kan den där mossan höra ihop med den där svampen …?

Sant eller tänkt, övertygad blir man att ett ständigt muttrande samtal pågår mellan växter, metaller, luft, strax under den mänskliga artens mer skräniga stil.