Besvikelse i Jijnjevaerie efter vindkraftsbesked

Samebyn Jijnjevaerie går en David och Goliatkamp mot energijätten Statkraft SCA Vind AB. Hundratals vindkraftsverk uppförs där det förut betade renar. I ett desperat försök att rädda sina renbetesmarker anmälde samebyn bolaget till OECD. Men beslutet gör ordförande Marianne Persson mycket besviken.

(uppdaterad 10.02 16)

Norska eljätten Statkraft och SCA har gått ihop och satsar på vindkraft i Jämtland och Västernorrland. 2012 började miljard-satsningen på sex vindkraftsparker.

Efter överklaganden från Jijnjevaerie sameby stoppades 120 kraftverk, men 360 har de rätt att bygga. Till dags dato är fyra av sju parker byggda och notan är hittills uppe i 8 miljarder svenska  kronor för de 187 byggda kraftverken.

 - 2007 hade jag aldrig sett ett vindkraftverk. Nu kan vi kan se dessa kraftverk från femton mils avstånd när vi är i östra sidan av fjällen, säger Marianne Persson.

När rättsinstanserna tog slut anmälde samebyn saken till organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling OECD, som till exempel ska hjälpa till att säkerställa att en ekonomisk och social utveckling sker och så att de miljömässiga konsekvenserna beaktas.

Det som OECD tittat på i det här fallet är om Statkraft tog tillräcklig hänsyn till samebyns intressen och respekterade deras mänskliga rättigheter i och med vindkraftsetableringen.

Enligt OECD:s beslut som kom idag har Statkraft SCA Vind AB gjort det. Men Marianne Persson håller inte med.

- Vi har protesterat från dag ett. De samråd som bolaget säger sig ha hållit för att uppfylla OECD:s kriterier har varit informationsmöten enligt mitt tycke. OECD har inte beaktat mötenas innehåll, säger Marianne Persson.

- Jag är jättebesviken att OECD går på bolagets linje.

OECD är inte en juridisk instans men en organisation som jobbar fram praxis och riktlinjer för hur multinationella bolag bör agera.

OECD framhåller att båda parter ska visa vilja till att ingå ett avtal inför vidareutvecklingen av vindkraftsparkerna, både när det gäller omfång, utbredning och kompensation till samebyn.

- Vårat liv hade varit bättre utan vindkraftverk. Våra 50 medlemmar har idag en väldigt mycket dyrare och jobbigare vardag. Och det handlar också om våra framtida generationer. De här var vårt största renbetesområde under vintern.

Idag har inte Jijnjevaerie något avtal med bolaget men får kostnader täckta då de är tvungna att använda helikopter ibland vid renflytt och de får även foderkostnader täckta.

Bolaget SSVAB skriver till OECD att de negativa konsekvenserna av projektet har blivit utredda och avhjälpta och att det inte var möjligt att undgå att samebyn skulle påverkas.

Och där det blir stor påverkan har man försökt ta till åtgärder för att minska på effekten. Bolaget har också skrivit till OECD att man kompenserar samebyn.

- Vi är nöjda med de uttalandet. Vi ser att utfallet är ett erkännande av de engagemang och den arbetsinsats som våra kollegor i vintkraftsprojekten har lagt ned för att etablera en fruktbar dialog med våra intressenter. Vi är tillfreds och känner att vi utöver svensk lag har arbetat i linje med internationella regler, säger Torbjörn Steen kommunikationsansvarig för vindkraft inom Statkraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio