Mänskligt misstag trolig orsak till tysk tågolycka

2:12 min

Det finns ännu inga officiella förklaringar till den svåra tågolyckan i södra Tyskland i går morse, när tio människor miste livet och ett 80-tal skadades. Men allt flera uppgifter talar om ett mänskligt misstag.

Det rådde djup förstämning i staden Bad Aibling igår och på kvällen samlades människor till en minnesstund.

– Ja, vad ska man säga? Varje ord är så tomt och på samma gång alldeles för mycket. Det säger en äldre kvinna som med sin väninna lämnar Maria Himmelfärdkyrkan i Bad Aibling där en minnesstund för tågolyckans offer just har avslutats.

Bad Aibling är en liten idyllisk kurort med knappt 20 000 invånare, vid foten av Alperna, idealisk för den som vill leva nära naturen och kunna pendla till München. Men i ett slag förvandlades igår den vardagliga tågresan till en potentiellt livsfarlig skräckfärd.

Fortfarande söker man efter svar på varför de två tågen med full fart kunde ränna in i varandra på den enkelspåriga sträckan. Säkerhetssystem som ska förhindra frontalkrock och automatiskt stoppa tåg kontrollerades så sent som för en vecka tillsedan. Spekulationer pekar allt envisare mot den mänskliga faktorn, och att någon tillfälligt skulle ha stängt av signalerna. Men ännu finns ingen officiell bekräftelse på detta.

Två av tre svarta lådor har hittat och under natten har arbetet fortsatt med att säkra spår och bärga vrakdelar från de demolerade tågvagnarna. I Bad Aibling och hela det tågtäta Tyskland väntar man otåligt på en förklaring till katastrofen, en av de värsta tågolyckorna på många år.

– Jag är helt slut, berättar prästen Ulla Strunz, som ägnade hela gårdagen åt samtal med anhöriga till omkomna. Det var vidrigt. Vi försöker trösta men också vi saknar ord till slut, sa den professionella själasörjaren.

I dessa karnevalstider brukar det myllra av liv och spex men i går kväll var det tomt på gatorna och i flera lokaler i Bad Aibling. Och av respekt för de många drabbade ställer de politiska partierna i Bayern idag in den politiska askonsdagen då det är tradition att politikerna pucklar på sina meningsmotståndare med svavelosande verbala attacker.

Nu är det bara tid för sammanhållning säger människor i Bad Aibling.