Stuehkie / Stockholm

Sametinget mötte statsministern för första gången

4:23 min

Idag träffade representanter från Sametinget statsminister Stefan Löfven. Det är första gången som statsministern träffar Sametinget.

Klockan nio i morse klev Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, och kanslichef Anja Taube in till regeringskansliet Rosenbad.

Det är alltså första gången som Sveriges statsminister officiellt har träffat Sametinget.

– Vi har diskuterat en mängd övergripande frågor. Men det är framförallt en markering från staten om att samiska frågor är viktiga, säger Håkan Jonsson.

På förhand hade Sametinget följande frågor inför mötet:

  • Sametingets framtid och utmaningar
  • Samiskt självbestämmande
  • Framtida samepolitik
  • Nordisk samekonvention
  • ILO 169
  • Rennäringsfrågor

Frågan är då vilken respons Jonsson fick från statsministern?

– De flesta frågorna var nog nya för statsministern, så det handlade mycket om information och lägesbeskrivningar och aktuella frågor. Som väntat så lovade han ingenting men fick svar på de frågor han ställde, säger Håkan Jonsson.

Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare sagt att regeringen är beredd att redan under denna mandatperiod skriva under ILO-konventionen 169 om urfolks rättigheter.

Inte heller på denna fråga gav Löfven några löften.

– Jag informerade om vikten av att ratificera konventionen och att Sverige bör vara ett föregångsland i urfolksfrågor. Jag fick inget svar, säger Håkan Jonsson.

När det gäller de omstridda planerna på en gruva i Gállok i Jokkmokks kommun så bereder regeringen just nu en ansökan om bearbetningskoncession från Jokkmokk Iron Mines.

Denna fråga togs inte upp under mötet - däremot förde Håkan Jonsson fram gruvfrågan i ett större perspektiv.

– Här lyfte jag fram vikten av att en nordisk samekonvention ska ge samerna större inflytande över gruvetableringar.

Inte heller diskuterades inte den högaktuella domen från Gällivare tingsrätt, där Girjas sameby i förra veckan tilldömdes ensamrätt till småviltjakt och fiske.

– Vi berörde dock frågan indirekt i och med att jag berättade om vårt arbete med en framtida samepolitik där frågan om hur vi samer ska disponera rätten till land och vatten där även jakt och fiske ingår. Staten måste acceptera att samerna är Europas enda urfolk och acceptera de beslut vi tar, säger Håkan Jonsson.

Är det troligt att regeringen tar hänsyn till Sametinget?

– Det tror jag. Rent generellt har den här regeringen varit positiv och vi har haft en väldigt intensiv dialog. Men alla frågor tar tid, säger Håkan Jonsson.

Statsminister Stefan Löfven gav inga intervjuer efter mötet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio