Företagare startar nätverk mot rasism

1:42 min

Företagaren Mathias Frenzel som är delägare till SWT Paper i Varberg har dragit igång en förening som ska fungera som ett nätverk mellan företag för att jobba emot rasism och negativa värderingar.

Föreningen kallas Öppna företag och de företag som engagerar sig skriver under på att de ska jobba med värderingar för allas lika rättigheter på företaget. Mathias Frenzel tycker att företag har ett stort ansvar.

– Målet är att på tre-fyra års sikt halverat andelen människor som känner att man inte har något förtroende för politiken och som bara vill skylla ifrån sig, som vill se det negativa och som har fastnat i tänkte om att det är någon annans fel. Vi vill få med folk på banan och känns sig delaktiga och tro på framtiden, säger Mathias Frenzel. 

Nätverket drar igång på riktigt i mars med en träff med ett gäng lokala företag och har fått stöd av kommunen att dra igång, 400 000 kronor som bekostar en projektledare.

Det som ordföranden Mathias Frenzel vill göra är att samla hela Varbergs näringsliv och jobba för ett öppet samhälle och i det finns vissa krav. Till exempel måste företagen vara extremt tydliga med att inte tolerera kränkande kommentarer eller negativa attityder på arbetsplatsen.

– Man skyller på att det är utlänningarnas fel, politikernas fel och regeringens fel - och då kan vi inte ta oss ur det här. Vi måste hjälpas åt allihopa, vi företag måste dra vårt strå till stacken, säger Mathias Frenzel.

Det handlar om värderingar, men blir helt politiskt oberoende. 

– Att jobba emot rasism är en mänsklig fråga, det är en fråga om grundläggande mänskliga rättigheter, det är inte en politisk fråga.

Ett av huvudsyftena är att uppmärksamma hur mycket du som företag och företagare tjänar på det öppna samhällsklimatet och hur det leder till en kreativ miljö, som i sin tur kan leda till att företaget går med plus. Samma mekanismer gäller hela Sverige också, för nu när det är så pass många nya svenskar måste man göra det bästa av det säger Mathias Frenzel.

– Om vi spelar våra kort rätt och får in människor och flyktingar på arbetsmarknaden så blir man integrerad. Man börjar tjäna pengar och konsumera och blir en del av samhället, då får vi ekonomisk tillväxt.