Punkarna flockades kring Adonis skivaffär

10 min

Många av dagens 50-åringar minns punkarna som började dyka upp i skiftet mellan 70- och 80-talet. Vi har sökt upp några av dåtidens punkare i en dokumentärserie i tre delar.

Adonis Jalamudis har drivit skivaffär i Västerås i 40 år. Många minns när hans butik låg i en liten källarlokal vid Vasagatan ett stenkast från Rudbeckianska gymnasiet.

Enligt Adonis hade kunderna bra koll på när nya skivor var på ingång:

– Ja, en gång i veckan åkte jag till Arlanda för att hämta leverans från England. Jag köpte nya singlar och LP´s från England och då brukade punkarna ligga på trottoaren utanför affären och vänta på mig. De visste att det den dagen skulle komma saker, säger han.

Enligt Adonis köpte Västerås skivaffärer på den tiden bara från svenska skivbolag.

– 1976, när jag startade, var det engelska pundet nere i 6 kronor, så det var billigast att köpa från England och då tog jag in mycket udda saker som inte hade synts tidigare i Västerås. 

När upptäckte du själv att punken var på gång?

– Den bästa vägledningen för en person som jobbar i en skivaffär är kunderna, och när de börjar fråga så fattar man att det är dags att börja titta på det.

Det kom olika gäng som kanske gick på Rudbeck eller Carlforsska och de visste att det på måndag eftermiddag fanns nya singlar.

Adonis menar att många köpte skivor lite på känn, de gick ofta på skivkonvolutet.

– Ja, och så gick de hem och lyssnade eftersom omslaget var lite spännande. Det blev en överraskning, säger han.

– Man kan ju säga att för mig som var 15 år äldre än de här grabbarna så skakade man ibland på huvudet när de kunde ligga mitt på trottoarerna på stan lördagkvällar och provocera de äldre medborgarna. Men alla som jag träffade var alltid snälla och trevliga personer. Det var bara utseendet som kunde skrämma den övriga befolkningen, säger Adonis.

Vad tyckte du om punkkulturen?

– Jag såg på den ungefär som när jag var i den åldern, då var det Beatles och man hade långt hår och klädde sig lite extremt efter vad man hade sett på skivomslag. Och punken är som min tid, de vill utmärka sig på sitt sätt som jag gjorde när jag var ung.

T.S.T. var kanske det mest framträdande punkbandet i Västerås under tidiga 80-talet. Originalmedlemmarna var Jarmo och Karri Mäkkeli samt Nandor "Nalle" Hegedüs.

Nandor bor sedan många år tillbaka i Stockholm och sysslar fortfarande med musik i olika former.

Han växte upp i Västerås och blev kompis med Jarmo och Karri, och tillsammans spelade de playback till bland annat Kiss-låtar, när punken plötsligt kom.

– Mitt i den här hårdrocken med Kiss och AC/DC kom punken genom Adonis musikaffär. Och det ledde till att vi började spela själva och vi kände att det var enkelt att spela och vi spelade på skolan, säger han.

Vad var det som lockade med exempelvis Sex Pistols?

– Det var det här råa uttrycket och upproret mot allt gammalt och just det att man skulle passa in. Det fanns alltid ett gäng som inte kände sig bekväm på diskotek och vi stod och tittade och kunde inte förstå hela den här trendiga discogrejen. Så när punken kom var det som att alla "outsiders" fick en röst, säger Nandor.

Under en period fanns det ganska många punkare i Västerås.

– Ja, vi var en ganska stor grupp, kanske ett 50-tal. Vi tog emot alla som ville vara med, men ibland kom det in lite våldsamma element, säger Nandor Hegedüs.