Kvinnor i stor majoritet i klassrummen

2:32 min

Fyra gånger fler kvinnor än män läser samiska på universitet i Sverige, det visar en ny rapport.

Och professorn i samiska, Mikael Vinka vid Umeå universitet känner igen sig. Det är mycket ovanligt att män kommer in i klassrummet.

-Det här är något som, så vitt jag vet har varit en verklighet under väldigt lång tid. Åtminstone under alla år jag varit här i Umeå att det är företrädelsevis kvinnorna som studerar på högskolekurserna i språk, säger Mikael Vinka.

Universitets- och högskolerådets rapport om kurser i nationella minoritetskulturer och minoritetsspråk, höstterminerna 2014 och 2015 visar en övervägande majoritet av antagna som är kvinnor.

De senaste två åren är det 274 män som antagits och 60 män, vilket innebär att det är fyra gånger fler kvinnor än män som läser samiska.

Mikael Vinka menar att det finns män som studerat samiska, men att de är få. En möjlig anledning som han pekar på är att män många gånger är aktiva inom renskötseln och inte har samma flexibilitet att kunna studera.

-Det är förstås synd, eftersom det är alltid bra att få med både män och kvinnor i största möjliga mån på kurserna.

Vad innebär det här för språkens utveckling tror du?
-Språkens utveckling i vardagslivet kanske det inte spelar så stor roll för. Men det är klart, studier ger ju tillgång till andra möjligheter att använda språket professionellt och det är klart, då får vi en större snedbalans av ett kön som får tillgång till den arenan av språkanvändning, säger Mikael Vinka.

Också när det gäller kurser i samisk kultur är det en övervägande andel kvinnor som antagits. På Umeå universitet handlar det om totalt 109 antagna de senaste två åren. Av dessa är 94 kvinnor och 15 män, vilket innebär att det är 6 gånger fler kvinnor.

Den kurs som flest män valt att läsa är en distanskurs som heter Samiska A, Jämförande urfolksstudier, som är en distanskurs från höstterminen 2015. Dit har 28 kvinnor och 10 män antagits. Här går det inte ens tre kvinnor på varje studerande man. Mikael Vinka tror att det skulle ha stor betydelse om fler män valde att läsa samiska.

-Det är bra för dynamiken i ett klassrum att ha en jämn fördelning mellan könen. Dels vet vi att rent allmänt sett för alla språk att det är skillnad i hur män och kvinnor talar, så givetvis är det viktigt. Så, som man brukar säga, det är bra att alla är med på tåget, säger Mikael Vinka, professor i samiska i Umeå.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio