Bostadsbristens förlorare

Debatt om Uppsala och bostäderna

27 min

Vi har belyst problemen med Uppsalas bostadsmarknad i flera reportage senaste tiden. Men vad kan politikerna göra åt situationen för de som kommer i kläm?

Hör vår serie Bostadsbristens förlorare.

I första halvtimmen möttes llona Szatmari Waldau, kommunalråd för Vänsterpartiet och Mohamad Hassan, oppositionskommunalråd för Liberalerna, i en debatt. Då var temat bostadssociala kontrakt. 

I Uppsala var det förra året ett par tusen personer i behov av bostad som hörde av sig till boendeenheten, drygt 500 sökte ett bostadssocialt kontrakt, drygt 100 fick det. Ett bostadssocialt kontrakt är att kommunen tar fram en lägenhet som en person får bo i – och betala hyran själv.

P4 Upplands granskning visar att många som nekas bostadssocial lägenhet bor uselt.
En del bor trångt – flera familjer i samma lägenhet, en del har inget hem alls.

I del två var temat bostadsbyggandet i Uppsala. Det ska öka – det är alla överens om – det politiskt satta målet är 3 000 nya bostäder per år. Men en prognos som gjordes i somras pekade på att det blir 2 000 bostäder klara i år.

I debatten möts Erik Pelling, kommunalråd för Socialdemokraterna, Therez Olsson, oppositionskommunalråd för Moderaterna, och Simon Alm, Sverigedemokraterna.