Ny rapport: Var tionde syrier dödad eller skadad

1:54 min

I fem år har konflikten i Syrien, som senare förvandlades till ett blodigt inbördeskrig, pågått.

Enligt en ny rapport har 11,5 procent av befolkningen antingen dödats eller skadats. 

Systemkollaps, utplåning av samhällsfunktioner som skolor och sjukhus, arbetslöshet, extrem fattigdom och brist på mat - det är en mörk utveckling i Syrien som målas upp i den nya rapporten.

Bakom den står Syrian Centre for policy research, med stöd från FN:s nätverk för global utveckling, UNDP.

Samtidigt som flera miljoner är på flykt, både i och utanför landet, så uppgår nu antalet skadade till 1,9 miljoner människor.

Antalet dödade: 470 000.

Dödssiffran, som omfattar både civila och stridande syrier, har sedan länge passerat FN:s tidigare siffror på 250 000. Den slutade uppdateras för ett och ett halvt år sedan.

Direkt våld har dödat de flesta, men runt 70 000 beräknas ha fallit offer för bristen på sjukvård, mediciner, mat, rent vatten och bostäder.

Totalt är det 11,5 procent av befolkningen som antingen dödats eller skadats under de snart fem år som gått sedan konflikten, som senare förvandlades till ett blodigt inbördeskrig, bröt ut.

Livslängden i Syrien har sedan 2010 sjunkit drastiskt, från 70 år till runt 55.

I dag kan bara hälften av barnen gå i skolan.

Likaså har de ekonomiska effekterna varit förödande.

Runt tre miljoner människor har förlorat sitt arbete sedan konflikten bröt ut – fler än hälften av befolkningen står i dag utan jobb. Runt 70 procent beräknas leva i vad som definieras som extrem fattigdom.

Den totala ekonomiska förlusten, fram till slutet av 2015, uppgår till drygt 250 miljarder dollar - långt mer än 2000 miljarder i svenska kronor.