BOSTADSBRISTENS FÖRLORARE

Uppsala kommun ska bygga fler bostäder

1:23 min

För att kunna erbjuda bostäder åt dem som behöver så höjer Uppsala kommun målet för hur många bostäder som ska byggas varje år, från 3 000 till 3 500, säger socialdemokratiska kommunalrådet Erik Pelling. 

Här hittar du vår serie Bostadsbristens förlorare.

– Vi måste växla upp ännu mer. Vi måste bygga ytterligare 500 bostäder just för de här bostadssociala behoven som ni granskat. Tidigare har vi delat på det som finns, vi har fått någon lägenhet här och där. Vi har hyrt in oss på vandrarhem och i extrema fall på hotell. Det ska vi sluta med som kommun. Vi ska i stället ta de pengar vi lägger på det och se till att det byggs nya bostäder, säger Erik Pelling (S).

P4 Upplands granskning har visat hur personer som nekats hjälp att få en egen lägenhet genom så kallat bostadssocialt kontrakt i Uppsala kommun bor på vandrarhem, delar lägenhet med flera andra, eller sover i parkeringsgarage.

I debatten i P4 Uppland idag fick kommunens rödgröna styre kritik för att inte jobba tillräckligt med att komma åt bostadsbristen. Moderaternas Therez Olsson menade att de borde säga ja till fler byggprojekt – och Sverigedemokraternas Simon Alm kritiserade långsam handläggning i kommunen:

– Bygglovsprocessen är väldigt långsam i Uppsala kommun, där finns en hel del att förbättra, menar Simon Alm (SD).

– Bara på förra året var det 200 bostäder som vi moderater sa ja till, som ni sa nej till, sa Therez Olsson i debatten.

– Vi ska jobba väldigt mycket och jobbar väldigt hårt med att göra våra processer snabbare, svarade Erik Pelling.

– Om man ska bygga väldigt mycket så gäller det att hålla tungan rätt i mun. Det Ska byggas mycket, det ska byggas snabbt, men det måste förstås också bli bra. Då måste vi säga nej till en del förslag som inte håller måttet. Men vi har sagt ja till 2600 bostäder i bygglov, säger Erik Pelling (S).