Sanktioner mot Vitryssland hävs

1:26 min

EU väntas häva huvuddelen av sanktionerna mot Vitryssland – och det ska ske när EU:s utrikesministrar möts nästa vecka.

Men Sverige hade velat behålla sanktionerna.

Annika Söder som är kabinettsekreterare på utrikesdepartementet är besviken.

– Vi ville att de skulle vara kvar eftersom det inte har skett några förbättringar när det gäller mänskliga rättigheter och demokrati i Vitryssland det senaste halvåret. Men för att de ska vara kvar måste alla länder tycka det och det tycker inte alla länder och därför kommer en stor del av sanktionerna antagligen avskaffas på måndag. Vi är av en annan uppfattning.

Varför vill flera länder avskaffa sanktionerna?

- Jag tror att vi alla vill att Vitryssland ska närma sig EU och några länder tänker kanske att de gör det om vi släpper på sanktionerna och vi tänker att det nog är lättare för förändringskrafterna att göra det om sanktonerna behålls tills vi verkligen har sett förbättringar.

De sanktioner EU:s utrikesministrar slopar i Bryssel på måndag gäller 170 personer och tre företag. För Vitryssland betyder det ökat ekonomiskt utbyte och därmed en förbättring av den vitryska ekonomin.

De sanktioner som behålls gäller fyra personer ansvariga för att människor försvunnit och så behåller EU sitt vapenembargo.

EU:s splittring i frågan om sanktionerna går mellan länder i öst och väst. Förutom Sverige ville enligt vad Ekot erfar åtta länder, bland annat Storbrittanien och Spanien, behålla sanktioner medan till exempel Lettland och Slovakien ville häva sanktionerna.