En person häktad misstänkt för förberedelse till terroristbrott

1:15 min

En man hemmahörande i Stockholm har häktats på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Mannen är 20 år gammal och misstänks för brott mellan den 1 och 31 januari i år. 

– Det finns ett knappt 20-tal olika straffbelagda handlingar som kan utgöra terrorbrott. Exakt vilken typ utav handling det här brottet rör sig om det vet vi inte förrän vi har läst åklagarens gärningsbeskrivning, säger Hans Brun, terrorforskare. 

20-åringen begärdes under torsdagen häktad av Riksenheten för säkerhetsmål och under eftermiddagen häktades han av Attunda tingsrätt. Av häktningsframställan framgår det att mannen är hemmahörandes i en kommun norr om Stockholm och att han anhölls i måndags.

Det misstänkta brottet ska ha begåtts någon gång under januari men exakt vad mannen ska ha gjort är fortfarande oklart. Ekot har sökt både åklagaren i fallet och mannens advokat utan resultat.

Men Karin Rosander, presskommunikatör på Åklagarmyndigheten, har varit i kontakt med Eva Mari Häggkvist som är åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål och leder utredningen.

– En person har i dag häktats på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terroristbrott. I övrigt råder strikt förundersökningssekretess, hon säger inte mer än så.