Rekordmånga får nej när de vill ha personlig assistans

2:07 min

Personer med funktionsnedsättning kan ibland få hjälp av en personlig assistent. Bland annat kan man få hjälp med att sätta på sig kläder, duscha och laga mat. Nya siffror visar att det har blivit svårare än någonsin tidigare att få personlig assistans.

Klicka om du vill läsa mer

– Det är oroande att många får avslag på sina ansökningar, säger Sophie Karlsson på Intressegruppen för Assistansberättigade.

– Tror du att det är personer som ber om personlig assistans i onödan, fast de egentligen inte skulle behöva det? frågar reporter Mattias Klefbeck.
– Jag skulle kanske inte säga "i onödan". För jag tror att man upplever att man behöver någon form av stöd för att leva som man vill leva. Sedan är det inte säkert att man nödvändigtvis uppfyller kraven som lagstiftningen ställer upp. Men jag tror inte att personen söker utan att ha ett behov, säger Sophie Karlsson.

Det var lättare på 1990-talet

Det är kommunerna och myndigheten Försäkringskassan som bestämmer vilka som ska få personlig assistans.

När lagen om assistans var ny på 1990-talet sa Försäkringskassan ja till de flesta som frågade om de kunde få assistans. Men det här ändrades år 2010. De senaste åren säger Försäkringskassan nej oftare än ja.

Allra svårast att få personlig assistans var det förra året. Då sa Försäkringskassan nej till 70 procent av dem som ansökte utan att tidigare ha haft assistans.

Mattias, betyder det här att allt har blivit sämre för personer med funktionsnedsättning?

– Det beror på vad man mäter. Vissa saker har blivit sämre och andra bättre.

Berätta mer!

– De personer som trots allt får personlig assistans får ofta mer tid tillsammans med sina personliga assistenter än tidigare.

Den här ökningen av antalet assistanstimmar oroar regeringen. Varför då?

Jo, för det är staten och kommunerna som tillsammans betalar för assistansen. Och den kostnaden har ökat under många år. Trots att rekordmånga personer får nej till personlig asssistans så ökar ändå antalet assistanstimmar för andra personer. Så det här kostar mer pengar för skattebetalarna än tidigare.