Personer med funktionsnedsättningar kan ha ont utan att få vård

1:26 min

Personer med funktionsnedsättningar som påverkar hjärnan kan ibland ha ont utan att någon omkring dem förstår det. Då blir det svårt för dem att få den hjälp de behöver.

Klicka på texten för att läsa mer

Personer med funktionsnedsättningar i hjärnan, som till exempel utvecklingsstörning kan gå och ha ont och må dåligt länge innan de får hjälp. Margareta Lunde Martinsson är sjuksköterska och har många gånger träffat personer med utvecklingsstörning som har haft väldigt ont, utan att någon omkring dem har förstått vad som är fel:

- Ja, det behövs ju inte mycket fantasi för att förstå vilket oerhört lidande det kan vara många gånger faktiskt när man försöker berätta någonting och ingen förstår vad man menar, om man då har ont någonstans, säger Margareta Lunde Martinsson.

Kan vara svårt att förklara smärtan

En del personer med utvecklingsstörning kan ha svårt att förklara att de har ont, säger Margareta Lunde Martinsson:
- Har du inte språket, du kan inte förklara i ord att jag har ont och peka precis där, så blir det andra sätt som den här personen försöker berätta det på. Det kan vara att han eller hon kanske sover sämre. Äter sämre, eller kanske blir ledsen eller arg, berättar Margareta Lunde Martinsson.

Det behövs mer kunskap om smärta

Margareta Lunde Martinsson tycker att det är hemskt att människor kan gå omkring och ha ont utan att få nån hjälp:
- Jag tycker det är jättedåligt, jag tycker att vi borde ha kommit mycket längre i det här än vad vi har gjort. För att göra något åt problemet behöver man behöver ha mer kunskap om det här. Personal som jobbar på gruppbostäder eller daglig verksamhet behöver få utbildning och mer kunskap om det smärta och om hur man man kan visa sin smärta, på vilka olika sätt det kan visa sig.
Och jag tycker att det är bra om man får komma regelbundet till vårdcentralen på hälsokontroll och stämma av, kanske ta något blodprov och se hur man mår inne i kroppen om man inte kan berätta det själv, så att man följer upp personer en gång om året, det skulle jag vilja att man får in, säger Margareta Lunde Martinsson som är LSS-sjuksköterska och föreläser om smärta.