De flesta bileventföretagen är fullbokade

2:02 min

Att köra exklusiva bilar på snö och is blir allt populärare. Eventföretagen blir allt fler och kundtillströmningen är stor.

– Det ser jätte bra ut. Vi började verksamheten två veckor tidigare i år, för att vi hade så högt tryck. Vi har i princip fullt hela vintern, säger Maja Gustavsson vid Exclusive car event i Arvidsjaur.

Kortfattat kan man förklara den här verksamheten med att det är folk från hela världen, folk med stor plånbok som kommer främst till Arvidsjaur och Arjeplog för att köra fina bilar på snö och is.

Alla stora bilmärken har egna evenemang för företagets kunder, till exempel AMG och Mercedes som har fullt med runt 700 besökare. Även BMW som tar hit 300 har fullt.

Sedan finns det en rad eventföretag som inte är kopplade till en biltillverkare. Här kan kunder köra på isbanor med allt från Aston Martin, Porsche och Maserati till Lamborghini.

Exclusive car event tar emot 40 personer i veckan som betalar bra för att köra Audis sportigare bilar. Den här typen av bilevent har vuxit starkt under en rad år och verkar vara mindre konjunkturkänslig än annan besöksverksamhet.

– Även om branschen kan vara sviktande så har vi aldrig märkt av någon nedgång. Det är folk som har en hel del pengar i fickorna så dom är inte lika känsliga för konjunkturnedgångar, säger Maja Gustavsson.