Avtal gav energi till svenskt klimatarbete

5:01 min

Den så kallade Miljömålsberedningen har presenterat förslag på att införa en svensk klimatlag, och även att skärpa utsläppsmålen.

I veckan bjöd Naturvårdsverket och tidningen Miljöaktuellt in till sitt årliga Klimatforum där både ministrar och forskare var på plats. Temat var hur vi ska gå vidare och snabba på det svenska klimatarbetet efter Paris.

 – Stämningen var ganska god, tycker jag. Här hördes många röster fyllda av framtidstro nu när vi äntligen har förhandlat fram ett nytt klimatavtal. Det verkar ha gjutit nytt mod och gett litet extra energi till alla som arbetar med klimatfrågan ute i landet, berättar Marie-Louise Kristola från miljöprogrammet Klotet.

För ett år sedan gav regeringen den så kallade Miljömålsberedningen, som består av representanter från alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna, ett uppdrag att se över hur den svenska klimatpolitiken kan förbättras. De passade på att presentera ett första delbetänkande, just på Klimatforum, där så många berörda beslutsfattare var samlade.

I delbetänkandet är ett av förslagen att införa en svensk klimatlag, som ska garantera att klimatmålen ligger fast, även om regeringar kan skifta.

Mer i ljudklippet ovan.