Konststipendium från Ann Wolff Foundation till Mette Björnberg

5:05 min

Skulptören Mette Björnberg från Södra Mellby på Österlen är nu i Visby för att träffa glaskonstnären Ann Wolff, som en del i det konstpris hon tilldelats.

- Jag ska få handledning för att kunna hantera möjligheten att uttrycka mig i glas och det är fantastiskt att få vara här, säger Mette Björnberg som tidigare försökt få andra material att bli blanka och likna glas.

Ann Wolff Foundations konstpris delas nu ut för fjärde gången. Det ges till konstnärer som inte tidigare arbetat i glas. I priset ingår en kreativ process tillsammans med Ann Wolff som delar med sig av sin erfarenhet av att arbeta i glas och dessutom ingår en summa på uppemot 50.000 kronor. I gengäld ska konstnären skapa ett konstverk i glas.

- Mette är skitbra, tycker jag, säger Ann Wolff som såg hennes konst för första gången i somras på Magnus Karlssons sommargalleri i Hide.

Mette Björnberg har tidigare jobbat med trä, tyg, gips och stål och gör ofta stora färgstarka skulpturer, som är lekfulla, men har en allvarlig bakgrundston.

- Jag gillar det bjärta, det slår nästan över och blir julgranspynt och jag tycker om att jobba med både blankt och matt och mjukt och hårt.

Även denna gång kommer skulpturen bli något färgstarkt och stort. Exakt vad är ännu inte klart.

- Igår kväll var det heta och roliga diskussioner, berättar Ann Wolff som uppskattar Mettes bitska humor.

- Man kan inte bara lyssna som en hund, man måste också bjäbba!, skrattar Mette Björnberg som ser fram emot fortsatta kreativa samtal med Ann Wolff.