Nyhetspanelen

Är den personliga assistansen hotad?

1:29 min

Den som har en funktionsnedsättning kan få hjälp av en personlig assistent. Men fler får nej när de vill ha assistans och regeringen vill dämpa kostnaderna. Det har Klartexts nyheter handlat om den här veckan.

Klicka om du vill läsa mer

– Vissa som sitter i rullstol behöver ju hjälp med det mesta, som att gå på toaletten, klä på sig och allt sådant.

Den som har en funktionsnedsättning kan alltså ibland få hjälp av en personlig assistent.

Rekordmånga får nej

Nu visar nya siffror att rekordmånga personer får nej av myndigheten Försäkringskassan när de ber att få personlig assistans.

Robin Jansson behöver själv inte personlig assistent, men han förstår att många andra kan vara oroliga:
– Vid många tillfällen är det väl så att folk faktiskt behöver hjälp av en personlig assistent. Då är det lite tråkigt att de får nej.

Assistansen kostar mer

Trots att Försäkringskassan stoppar fler från att få personlig assistans, så kostar det ändå mer och mer pengar. Det beror på att de personer som trots allt har fått ja till assistans brukar få hjälp fler timmar än tidigare.

Därför har politikerna i regeringen skrivit ett brev till Försäkringskassan. Där står det att myndigheten ska försöka hålla ner kostnaden för personlig assistans.

Och så här säger Robin om det:
– Å ena sidan vill jag att folk ska få den bästa hjälp de kan få. Men frågan är om kommunen och Försäkringskassan kan ge den hjälpen utan att ta pengar från andra grejer.