Landsbygdsministerns anklagelse om orättvis klippning håller inte

I veckan anklagades Ekot och reportern Daniel Öhman av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht för att ha blivit orättvist klippt i en intervju om klimatpåverkan på kött. Det efter att hans uttalande fått stark kritik.

Så här lät det i Ekotinslaget:


Reporter: ”Men du ser inga miljöproblem med att vi äter för mycket kött i Sverige?

Ministern: "Nej inte ser jag det inte på det sättet."

Och så här sa landsbygdsministern till SVT:s Gomorron Sverige dagen efter inslaget sändes:

- Jag kan förstå kritken men jag blev ju klippt mitt i en mening.

Vi har tagit del av råmaterialet och kan konstatera att hans argument för nejet visserligen klipptes bort, men att inget av det han säger i det bortklippta motsäger det han säger i inslaget.

Så här säger han i det hela svaret:

 -Nej inte ser jag det inte på det sättet. Jag vet ju att vi har ju väldigt stora marker och arealer där det inte går att odla spannmål. Och skulle du inte ha betande djur där skulle du tappa mycket av vår artrikedom. Och den marken skulle bli helt improduktiv. Och kopplat till det vi behöver göra globalt ha mer livsmedel så vore det ju förödande om vi lägger den marken också för fäfot och importerar ännu mer. Det är inte något som jag tycker är rätt väg att gå.

Eftersom det är en allvarlig anklagelse ministern riktat har vi försökt nå honom för en kommentar, men hans pressekreterare hälsar att det tyvärr inte finns möjlighet för en intervju.