Extern utredare ska granska kritiserade operationer

1:20 min

En extern utredare ska nu granska de starkt ifrågasatta luftrörsoperationer som ägde rum på Karolinska universitetssjukhuset och som läkaren Paolo Macchiarini ledde.

I dag blev det klart att det blir Kjell Asplund, ordförande i Statens medicinsk-etiska råd, som ska granska de starkt ifrågasatta luftrörs-operationer som skett på Karolinska universitetssjukhuset.

Operationerna leddes av läkaren Paolo Macchiarini och enligt Kjell Asplund ska undersökningen omfatta hela hans verksamhet på sjukhuset.

– Nu ska vi titta på vad exakt är det som har hänt, vilka beslut togs, vad hade man för grund när man tyckte att det var angeläget att börja operera med den här tekniken på människor, hur gick det till i varje enskilt fall när operationsbesluten togs, säger Kjell Asplund.

Utredningen handlar främst om de tre operationer som utfördes på sjukhuset under 2011 och 2012. Läkaren Paolo Macchiarini opererade då in syntetiska, konstgjorda luftstrupar på tre patienter utan etiskt tillstånd. Två patienter avled en tid efter ingreppen. Den tredje vårdas svårt sjuk idag i USA. Paolo Macchiarini utreds idag även av svensk polis för vållande till annans död.

Först tillsatte Karolinska sjukhuset sin chefläkare Nina Nelson Follin att leda granskningen. Men efter kritik har ledningen nu tillsatt en extern utredare, Kjell Asplund, professor emeritus i medicin och tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen.

Hans utredning delvis överlappa polisens, men också beröra medicinskt-etiska aspekter.

– Vi kommer att granska journaler, men vi kommer också att intervjua människor som kan det här i detalj, säger Kjell Asplund.

Kommer du att träffa Paolo Macchiarini?

– Det är naturligt. Sen får vi se om han ställer upp.